Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii PSD discută lista Guvernului Tudose. Mai mulți miniștri își păstrează portofoliile

mihai_tudose.jpg

Premierul desemnat Mihai Tudose

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a chemat pe mai mulți șefi de organizații la Vila Lac 1 pentru a definitiva lista de miniștri. Lista cu noul Guvern ar urma să fie validată, miercuri, în ședința Comitetului Executiv al PSD

Înainte de reuniunea de la Vila Lac 1, liderul PSD, Liviu Dragnea și premierul desemnat, Mihai Tudose, au discutat la Parlament despre componența viitorului Guvern. 

Lista ar trebui să fie gata până marți seară, în condițiile în care Comitetul Executiv al PSD se va reuni miercuri, de ka ora 12.30, pentru a aproba lista de propuneri. Potrivit unor surse, din noul Guvern ar urma să facă parte și miniștri din actualul Cabinet Grindeanu.

Anterior acestor discuții, președintele Klaus Iohannis a semnat, marți dimineață, decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, a anunțat Administrația Prezidențială.

Din acest moment, Mihai Tudose are la dispoziție cel mult 10 zile pentru a propune o listă de miniștri și pentru a cere votul de încredere în Parlament.

E de așteptat ca acest termen să fie mai scurt, în condițiile în care Liviu Dragnea, spunea, luni seară, că noul Guvern ar putea fi votat joi seară și ar putea să depună jurământul la Palatul Cotroceni tot atunci.

Nu par a fi însă surprize în noul Guvern. Mai mulți miniștri din actualul Cabinet Grindeanu își vor păstra portofoliile, spun unele surse.

Vor fi însă unele schimbări, a declarat Mihai Tudose pentru televiziunea publică, fără să precizeze și nume.

ALDE, de exemplu, ar urma să-i mențină în funcții pe actualii miniștri: Teodor Meleșcanu la Externe, Grațiela Gavrilescu la Mediu și Toma Petcu la Energie.

De asemenea, Sevil Shhaideh și Carmen Dan, două apropiate ale lui Liviu Dragnea, vor rămâne în fruntea ministerelor Dezvoltării, respectiv Internelor.

Și Olguța Vasilescu va fi în continuare ministru al Muncii. Vor exista și comsări de ministere, cum ar fi Educația și Cercetarea, iar favorit pentru acest portofoliu este Mihnea Costoiu.

Totodată, portofoliul Fondurilor Europene nu va mai fi inclus în Ministerul Dezvoltării. Astfel Rovana Plumb ar urma să fie ministrul Fondurilor Europene, nu ministru delegat cum era până acum. Nu în ultimul rând, la Sănătate este vehiculat numele Sorinei Pintea.

Iar de la Palatul Victoria, premierul interimar Sorin Grindeanu a declarat, într-o discuție informală cu jurnaliștii acreditați, că zilele acestea va prezenta un bilanț al celor șase luni în care a condus Guvernul.

”Mă aşteptam să fie Mihai Tudose înainte de a fi propus”, a mai spus Sorin Grindeanu, făcând referire la varianta de premier susţinută de coaliția PSD - ALDE.