Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


HRW : Franța, pe cale să normalizeze ”practici abuzive”

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch a criticat dur proiectul de lege antiteroristă propus de guvernul francez, apreciind că textul ”va normaliza practici abuzive” și ar putea alimenta prejudecățile împotriva minorității musulmane.

Human Rights Watch atrage atenția că, dacă va fi aprobat de parlament, proiectul prezentat de guvern săptămâna trecută va consacra restrângeri ale drepturilor fundamentale.

Noul președinte francez Emmanuel Macron vrea ca această lege să înlocuiască prevederile stării de urgență instituite după atentatele islamiste de la Paris din noiembrie 2015.

”'În loc să pună însă capăt cu adevărat stării de urgență temporare din ultimele 19 luni în Franța, guvernul îi permanentizează unele din puterile cu cel mai mare impact, dar cu puțină supervizare judecătorească efectivă”, avertizează organizația neguvernamentală. ”Franța are nevoie să găsească o cale de a pune capăt stării de urgență fără a normaliza practici abusive”, spun experții organizației pentru apărarea drepturilor omului.

Proiectul prevede între altele extinderea atribuțiilor poliției de a efectua percheziții asupra unor persoane sau locuințe, precum și de a decide când anume să invoce riscul terorist pentru a justifica restrângeri ale drepturilor cetățenești.

Președintele Macron a dat însă asigurări Curții Europene a Drepturilor Omului că noua lege va respecta libertățile cetățenești. ONG ul se teme însă că legea ar putea fi folosită arbitrar pentru a interzice orice reuniune la care sunt exprimate idei sau concepte teologice asociate cu interpretări conservatoare ale islamului, precum salafismul.

”Legi slab formulate pot duce la închiderea doar a lăcașelor de rugăciune musulmane și pot de asemenea alimenta retorica antimusulmană și prejudecățile răspândite în societatea mai largă”, avertizează organizația.