Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Bucovina de Nord, luată de ruşi la pachet cu Basarabia, drept "compensaţie"

ocupatie.jpg

Refugiați români din Basarabia, după ocupația sovietică
Image source: 
neamulromanescblog.wordpress.com

Astăzi se împlinesc 77 de ani de ani de când a început ocupaţia sovietică a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutul Herţei, cu o suprafaţă totală de peste 50.000 de kilometri pătraţi şi cu aproximativ patru milioane de locuitori. Care a fost contextul istoric în care România a pierdut un teritoriu atât de vast, aflaţi din Pagina de istorie.

În 1940, ruşii au transmis românilor două ultimatumuri: unul în 26 iunie, iar altul o zi mai târziu, în 27 iunie. Pe 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS,Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României ceea ce el numea „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică. Germania nazistă nu a fost luată prin suprindere de cererea URSS, pentru că prin Pactul Ribbentrop-Molotov, ruşii îşi exprimaseră dorinţa de a alipi Basarabia.

Ceea ce a fost suprinzător, însă, chiar pentru germani, a fost revenicarea nordului Bucovinei, despre care pactul secret de neagresiune nu menţiona nimic. Mai mult, Ribbentrop s-a arătat îngrijorat de soarta celor aproximativ 100.000 de etnici germani din teritoriile care urmau să fie ocupate de ruşi. De altfel, ruşii pretindeau că în Basarabia ar locui, de fapt, ucrainieni. Ruşii au motivat că cer şi Bucovina de Nord drept compensaţie pentru cei peste 20 de ani în care Basarabia a fost stăpânită de români.

 

În 27 iunie 1940 a urmat un al doilea ultimatum. De data aceasta, mult mai categoric, prin care sovieticii cereau evacuarea administrației și armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei în patru zile.

A doua zi, guvernul român condus de Gheorghe Tătărescu, după ce primise și sfaturi din partea Germaniei și Italiei, a acceptat să se supună condițiilor sovietice.

Decizia evacuării din Basarabia și nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 – 28 iunie 1940.

România a cerut sprijinul englezilor, iar guvernul britanic a răspuns că va considera orice pierdere teritorială a românilor doar temporară. Dintre toți aliații cu care România avea tratate de cooperare militară, doar Turcia a răspuns că este gata să-și ofere sprijinul în cazul unei agresiuni militare sovietice. Toate acestea în condiţiile în care Franţa capitulase, Polonia fusese ștearsă de pe harta Europei, iar Cehoslovacia dezmembrată.

 

Rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie