Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea salarizării, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea salarizării unitare din sectorul public, a anunțat Administrația Prezidențială. În același timp, șeful statului avertizează coaliția de guvernare PSD-ALDE are responsabilitatea de a se asigura că promisiunile privind creșterile salariale vor fi respectate fără să afecteze dezvoltarea României.

În plus, afirmă președintele, Guvernul trebuie să aplice aceste majorări fără să depășească deficitul bugetar de 3%.

În comunicatul în care se anunță promulgarea legii salarizării unitare, președintele Klaus Iohannis vine cu o serie de precizări, dar și avertismente pentru coaliția de guvernare.

Șeful statului este de acord cu necesitatea de creștere a salariilor, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, dar acest lucru trebuie făcut în mod sustenabil.  ”Este evident faptul că România are nevoie de un cadru legislativ care să introducă ordine în sistemul public de salarizare, astfel încât să fie eliminate inechităţile şi disfuncţionalităţile salariale” se arată în comunicat.

În acelaşi timp, preşedintele afirmă că majorările salariilor pentru bugetari ar trebuie să asigure motivaţiile adecvate şi performanţele necesare din partea tuturor beneficiarilor. Klaus Iohannis amintește că proiectul salarizării este asumat de către PSD și ALDE, iar responsabilitatea lor este de a păstra stabilitatea macroeconomică și bugetară a României. Președintele mai atrage atenția că unele aspecte din această lege trebuie corectate în perioada de aplicare.

În plus, avertizează că, odată cu aceste majorări, coaliția trebuie să se asigure că deficitul bugetar nu va depăși pragul de 3% din PIB. Această lege ar trebui să rezolve problemele salariale existente, fără să creeze altele. Și  fără a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investițiile și proiectele de infrastructură asumate la nivel guvernamental.

Dragnea: Apreciez că Iohannis a promulgat Legea salarizării, în ciuda presiunilor publice

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, că pentru el este „o mare satisfacţie” şi apreciază faptul că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea salarizării, în ciuda tuturor presiunilor publice, aceasta fiind o veste foarte bună pentru români.