Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Robert Schuman, “orchestratorul” Europei unite

schuman.jpg

Image source: 
wikimedia commons

Cartea de istorie se deschide astăzi la Robert Schuman, considerat unul dintre părinţii Europei unite de astăzi. Omul de stat francez, cu mamă de origine germană şi tată francez, de limbă luxemburgheză, Robert Schuman a avut viziunea unei Europe unite, după ce lumea trecuse şi prin cea de-a doua mare conflagraţie mondială. Aflaţi cum a devenit Schuman promotorul reconcilierii franco-germane şi de ce este considerat arhitectul proiectului de integrare europeană din rubrica Pagina de istorie.

Robert Schuman a avut o origine cu adevărat europeană: s-a născut la 29 iunie 1886 la Luxemburg; tatăl său era de origine franceză, dar a devenit german când regiunea în care locuia a fost anexată de către Germania. Mama sa era luxemburgheză, dar Schuman s-a născut cetăţean german. A devenit francez în 1919, după Primul Război Mondial, când regiunile Alsacia și Lorena au fost restituite Franţei. Situaţia regiunii în care s-a născut, din vecinătatea graniţei franco-germane, şi-a pus amprenta asupra lui Schuman. În ciuda experienţelor trăite în Germania nazistă, sau poate tocmai ca urmare a acestora, a formulat ideea că numai o reconciliere de durată cu Germania ar putea constitui baza unei Europe unite.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, a ocupat o serie de funcții la nivel înalt: a fost ministru de finanţe de două ori, apoi prim-ministru în 1947 şi ministru al afacerilor externe în perioada 1948-1952. A fost negociator-cheie al unor tratate şi iniţiative importante precum Consiliul Europei, Planul Marshall şi NATO. De asemenea, între 1958 şi 1960, a fost preşedinte al Parlamentului European.

Însă Schuman a devenit foarte cunoscut datorită a ceea ce se numeşte astăzi „Declaraţia Schuman”, în care a propus Germaniei şi celorlaltor ţări europene să conlucreze pentru unificarea intereselor economice. Era convins că, datorită acestei colaborări, războiul va deveni „nu doar de neconceput, ci practic imposibil”, după cum spunea, însuşi Robert Schuman.

"Fiind de peste 20 de ani promotoarea unei Europe unite, Franţa a avut întotdeauna ca obiectiv garantarea păcii. Europa nu a fost unită şi am avut parte de războaie. Integrarea europeană nu se va produce peste noapte şi nici pe un singur plan. Ea se va face prin realizări concrete, creând mai întâi o solidaritate de facto. Guvernul francez propune plasarea producţiei franco-germane de cărbune şi oţel sub o înaltă autoritate", a declarat Schuman.

Elaborată în colaborare cu Jean Monnet, declaraţia, prezentată la data de 9 mai 1950, este considerată astăzi data naşterii Uniunii Europene. (Sursa: www.europa.eu)

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 29 iunie 2017