Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pilonul II de pensii nu se mai desfiinţează

pilonii_f7ym.jpg

Image source: 
http://www.csspp.ro/

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa - ”Pilonul II de pensii nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”

Ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a susţinut că Pilonul II de pensii care administrează active de aproape 40 miliarde de lei va fi desfiinţat, iar banii vor fi returnaţi contribuabililor. Ionuţ Mişa chiar a explicat proceduraMinistrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a insistat că această măsură nu reprezintă o naţionalizare a fondurilor de pensii private, însă amintim că în luna aprilie compania NN şi-a avertizat clienţii că o astfel de iniţativă va fi adoptată.

Premierul desemnat, Mihai Tudose a afirmat joi, la Parlament, că nu se va desfiinta pilonul II de pensii, în totală contradicţie cu ce spunea ministrul desemnat pentru Finante, cu doar câteva ore mai devreme, notează Agerpres..

"Nu se desfiinteaza. Eu nu stiu de ce a spus  o să il întreb. Cum să spuna asa ceva? Nu se desfiinţează punct", a precizat prim-ministrul desemnat.

DECLARAŢIILE INIŢIALE:

Contribuabilii vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, a declarat după audierile din comisie, ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa.

"La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Ionuț Mișa la audieri.

Această intenție a noului guvern reprezintă o schimbare radicală de optică față de acum câteva luni, când această idee, a naționalizării Pilonului II de pensii, a dat naștere unui adevărat scandal, în care a fost implicată compania NN. Aceasta își avertizase clienții că fondurile private de pensii sunt luate în calcul pentru o naționalizare. Puterea, în frunte cu Liviu Dragnea, a reacționat atunci virulent, iar scandalul s-a lăsat cu amendarea companiei NN și cu solicitarea revocării șefului ASF, Mișu Negrițoiu.