Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul teroriștilor islamiști este mort – anunț de la Teheran

terorist_putin_mort.jpg

Forțele irakiene își continuă ofensiva în Mosul
Forțele irakiene își continuă ofensiva în Mosul
Sursa imaginii: 
RFI

Iranul confirmă moartea celui mai temut terorist din lume – liderul organizației jihadiste Stat Islamic Abu Bakr al-Baghdadi. Presa de stat de la Teheran îl citează pe ayatolahul Ali Khamenei, care spune că teroristul este ”categoric mort”.

Un reprezentant al Gărzii Revoluționare a Iranului a confirmat informațiile care circulă în media de câteva săptămâni. Inițial, presa siriană a anunțat moartea lui Al-Baghdadi, însă acesta nu a fost primul zvon despre decesul liderului ISIS.

Pe 17 iunie, guvernele rus și sirian anunțau că Al-Baghdadi a fost ucis într-un raid în Siria. Pe de altă parte, Irakul și SUA au susținut că nu există informații concrete despre moartea liderului Statului Islamic.

Lovitura aeriană în care ar fi fost ucis Al-Baghdadi a avut loc pe 16 iunie, în apropiere de Raqqa, ultimul terioriu din Siria aflat sub controlul militanților jihadiști. În atac ar fi murit și alți 300 de luptători ISIS, printre care și mai mulți comandanți ai grupării.

Între timp, un purtător de cuvânt militar al coaliției conduse de Statele Unite împotriva jihadiștilor anunță că recucerirea orașului Mosul, din nordul Irakului, de la gruparea Stat Islamic de către forțele irakiene este probabil o chestiune de ”zile”.

Anunțul oficial al recuceririi ”va fi făcut de guvernul irakian”, a spus acesta. ”Eu nu pot să dau o dată în locul acestuia, dar văd asta ca fiind mai degrabă de ordinul zilelor decât al săptămânilor”, a declarat colonelul american Ryan Dillon, într-o videoconferință din Bagdad.

Forțele irakiene își continuă ofensiva în ultimele zone din Mosul controlate încă de jihadiști.

Conform colonelului Dillon, combatanții jihadiști sunt prezenți în continuare într-un spital din nordul orașului și în orașul vechi din Mosul, dar comunicațiile între aceste două locuri sunt tăiate.

Înainte de debutul unui nou atac al forțelor antiteroriste irakiene, joi dimineața, jihadiștii dețineau în orașul vechi o zonă de circa 2 kilometri pătrați, a indicat colonelul Dillon.

”Orașul vechi rămâne o bătălie dificilă, densă, sufocantă”, a subliniat purtătorul de cuvânt. Străzile înguste, prezența civililor, capcanele explozive și ”prezența luptătorilor SI la fiecare colț de stradă face extrem de dificil progresul forțelor irakiene”, a adăugat Dillon.

Forțele irakiene au anunțat că au preluat controlul asupra moscheii Al-Nuri, din orașul vechi, unde liderul terorist Abu Bakr al-Baghdadi și-a făcut unica sa apariție publică.

Anunțul a fost făcut de armata irakiană, potrivit căreia forțele speciale au recucerit moscheea din mâinile jihadiștilor.

Această recucerire reprezintă ”sfârșitul statului fictive” al jihadiștilor, a salutat premierul irakian, Haider al-Abadi, pe contul său de Twitter.