Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Estonia preia de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului UE

Estonia preia președinția semestrială a Consiliului UE și a anunțat că una dintre prioritățile ei va fi consolidarea cooperării cu țările Africii și cu Turcia pentru a gestiona problema migrației.

Premierul eston, Juri Ratas, a declarat  la o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că în exercitarea președinției Consiliului UE țara sa va încerca să obțină progrese și la capitolele securitate, dezvoltarea digitizării și a unei economii europene 'deschise și inovatoare'.

De asemenea, șeful executivului de la Tallinn a insistat ca în elaborarea unei politici europene comune de azil să se găsească și o definiție a ceea ce trebuie să însemne 'solidaritatea' europeană. Acest argument al solidarității este des invocat de politicienii europeni care critică refuzul unor state est-europene de a accepta politica ușilor deschise față de migranți.

Micul stat baltic cu 1,3 milioane de cetățeni va prelua sâmbătă președinția rotativă a Consiliului UE, într-un context dificil marcat de ieșirea Marii Britanii din UE.

Cele patru priorități prezentate de președinția estonă:

-O economie europeană deschisă și inovatoare

Estonia pledează pentru reducerea birocrației excesive și crearea unui mediu de afaceri atractiv care să stimuleze crearea de locuri de muncă și economia. De asemenea, trebuie sprijinită cercetarea științifică pentru a menține Europa deschisă în ce privește inovarea și noile tehnologii, potrivit acesteia.

-O Europă sigură și securizată  

Președinția estonă susține că o Europă fără frontiere neceseită soluții comune în domeniul politicilor de securitate, al politicilor externe, precum și în cazul migrației și al politicii de azil. În timpul deținerii președinției, Estonia va depune eforturi pentru a consolida supravegherea frontierelor externe ale Europei.

-O Europă digitală și libera circulație a datelor

Estonia consideră importantă dezvoltarea societății digitale, a cărei condiție prealabilă stă în libera circulație a datelor. Accesul la internet de mare viteză, calitativ, reprezintă una din bazele unei economii inteligente. Președinția estonă va sublinia faptul că societatea digitală trebuie dezvoltată.

-O Europă incluzivă și durabilă

Președinția estoniană consideră importantă menținerea unei Europe incluziv, unde este asigurată egalitatea de șanse pentru toți. Estonia consideră importantă promovarea unui mediu de viață mai curat, care poate fi asigurat cu ajutorul unei economii verzi și prin implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.