Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al Qaida Mali publică o înregistrare cu șase ostatici, printre ei şi românul Iulian Gherguț

O grupare afiliată al-Qaida din Mali a publicat o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherghuț, care a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. Anunțul a fost făcut de SITE, centrul american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că apariţia unei noi înregistrări cu românul răpit în Mali ”se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen” şi dă asigurări că celula interinstituţională care se ocupă de acest caz lucrează în regim de permanenţă.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei”, a precizat Ministerul de Externe.

Totodată, MAE menţionează faptul că autorităţile române menţin legătura şi cu autorităţile competente ale statelor ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici, iar misiunile diplomatice române sunt în contact permanent cu autorităţile competente locale.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, mai precizează sursa citată.

Înregistrarea video are o durată de aproape 17 minute, nu este datată, dar a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă, informează Agerpres.

"Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț, potrivit DIGI24.

Declarația lui este înreruptă de o voce din off care precizează: „capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă curând”. 

Cetățeanul roman, Iulian Gherguț, a fost răpit încă din aprilie 2015 în Burkina Faso pe când era agent de securitate la o mină în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera dintre Niger și Mali.

Ostaticii apar în mod separat în această înregistrare video. Potrivit SITE, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

Printre ostaticii este şi franțuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociații de ajutor pentru copii. Ea a fost răpită în decembrie 2016 de bărbați înarmați la Gao, în nordul Mali.

Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susține lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis duminică, la Bamako, în capitala statului african Mali, că va ajuta statele grupului G5 din Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania şi Ciad) să obțină finanțări pentru forța comună antiteroristă, cerându-le în același timp să-și demonstreze eficacitatea în lupta împotriva jihadiștilor, relatează France Presse.

Ideea unei forțe regionale, susținută de Paris, a fost relansată pe 6 februarie, cu ocazia unui summit la Bamako.

Această forță urmează să dispună la început de circa 5.000 de militari, din cele cinci state implicate, care își propun dublarea ulterioară a efectivelor.

Uniunea Europeană a promis déjà că va sprijini operaţiunile cu 50 de milioane de euro.

Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiștii au fost în mare parte alungați din această regiune printr-o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent.

Dar zone întregi scapă de sub controlul forțelor maliene și străine, vizate regulat de atacuri sângeroase, în pofida semnării în mai—iunie 2015 a unui acord de pace, destinat să-i izoleze definitiv pe jihadiști.