Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron promite sprijin pentru forța comună antijihadistă, dar cere mai multă eficiență

Președintele francez Emmanuel Macron a promis duminică, la Bamako, capitala statului Mali, că va ajuta statele grupului G5 din Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad) să obțină finanțări pentru forța comună antiteroristă preconizată, cerându-le în același timp să-și demonstreze eficacitatea în lupta împotriva jihadiștilor, relatează AFP.

'Va depinde de dumneavoastră și de armatele statelor dumneavoastră să convingeți că G5 poate fi eficace, cu respectarea convențiilor umanitare. Rezultatele trebuie să apară pentru a-i convinge pe partenerii noștri', a declarat Macron în deschiderea summitul G5 Sahel.

Forța G5, care va fi desfășurată într-o primă etapă în zona unde se învecinează Mali, Burkina Faso și Niger, se va alătura operațiunii franceze Barkhane împotriva jihadiștilor în Sahel și Misiunii ONU în Mali.

Ideea unei forțe regionale, susținută de Paris, a fost relansată pe 6 februarie, cu ocazia unui summit la Bamako.

Această forță urmează să dispună la început de circa 5.000 de militari, din cele cinci state implicate, care își propun dublarea ulterioară a efectivelor.

Uniunea Europeană a promis deja 50 de milioane de euro, iar sâmbătă seara, ministrul de externe al statului Mali, Abdoulaye Diop, a vorbit despre un buget total de 450 de milioane de dolari.

În ce privește cele 50 de milioane, Parisul contează mai ales pe Germania, Olanda și Belgia, sperând, conform președinției franceze, pe un 'sprijin concret' al SUA, prezente militar în regiune în special cu drone ce au baza în Niger.

Într-un nou gest de sfidare, principala alianță jihadistă din Sahel, intitulată 'Nosrat al-Islam Wal Mouslimine' ('Grupul de sprijin al islamului și musulmanilor'), având legături cu Al-Qaida, a difuzat sâmbătă, în preziua summitului de la Bamako, o înregistrare video în care sunt arătați șase cetățeni străini răpiți în Mali și în Burkina Faso între 2011 și 2017. Printre aceștia se află și românul Iulian Gherguț.

Din alianță fac parte și organizații jihadiste care au controlat nordul statului Mali timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie-aprilie 2012.

Islamiștii radicali au fost ulterior alungați din această vastă regiune și în mare parte dispersați de o operațiune militară internațională lansată în ianuarie 2013 și care continuă.

Zone întregi scapă însă și acum controlului forțelor armate din Mali și externe, vizate cu regularitate de atacuri jihadiste. Concentrate anterior în nord, aceste atacuri s-au extins de la începutul lui 2015 spre centrul, apoi în sudul țării.