Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Gorghiu (PNL): Lupta anticorupție nu stă în Laura Codruța Kövesi

Lupta anticorupție din România nu stă în Laura Codruța Kovesi. O spune la RFI senatorul liberal Alina Gorghiu în contextul verificărilor pe care Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii le face la DNA. Liberalii susțin că o evaluare corectă a instituției trebuie să reflecte atât realizările cât și eșecurile managementului.

Senatorul liberal de Timiș Alina Gorghiu crede că în România, în general, se comite un păcat personalizând excesiv. De aceea spune că "lupta anticorupție nu stă într-un singur nume, nu stă în Laura Codruța Kovesi ca persoană, stă într-o legislație bine structurată, stă într-un corp de magistrați integri și profesioniști, stă în instituții sănătoase și puternice.

În opinia PNL, un control de fond la o instituție anticorupție nu are de ce să strice. Un control nu are cum să ignore realizările instituției. Și, de asemenea, un lucru care trebuie să se întâmple în urma acestor activități demarate de Inspecția Judiciară  este să corecteze ceea ce nu s-a făcut corect în instituție", declară Alina Gorghiu.

Reprezentanta PNL admite însă că există "o presiune incredibilă la adresa DNA din partea unei anumite nișe a politicii direct interesate în șubrezirea credibilității Direcției Naționale Anticorupție".

Totodată, Alina Gorghiu deplânge faptul că temele economice cad în plan secund, atât timp cât "justiția este tema predilectă a guvernării PSD-ALDE în primele 6 luni de guvernare".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marţi, referindu-se la disputele din interiorul DNA, că aceasta este o structură de elită a Ministerului Public, care în câteva zile îşi va clarifica problemele, şi că scandalul există în jurul instituţiei, fiind produs, "nu dezinteresat, de anumite canale media".