Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu ce mesaj vine Donald Trump în Polonia? (corespondență din Varșovia)

polonia.jpg

Donald Trump și soția sa Melania la sosirea pe Aeroportul din Varșovia, 5 iulie 2017
Image source: 
REUTERS/Laszlo Balogh

 La Varșovia are loc summitul Inițiativei Celor Trei Mări, un eveniment major dacă ar fi să luăm în considerare prezența a 12 șefi de state din Europa Centrală și de Est și mai ales a președintelui american. Care este miza acestui summit? Ce așteptări are guvernul polonez de la acest summit?

Inițiativa celor Trei Mări este prezentată de Polonia (în tandem cu Croația) ca o încercare de sub-regionalizare economică în interiorul UE. Nu este în nici un caz vorba de un proiect eminamente geo-politic sau de ceea ce mulți confundă cu conceptul istoric de Intermarium, sau o alianță de securitate pe axa nord-sud a țărilor dintre Germania și Rusia. 

ITM este un apel la dezvoltarea accelerată a statelor din Europa Centrală și de Est pe axa Nord-Sud, adică de la Marea Baltică până la Marea Neagră și Marea Adriatică. Se pune accent deosebit pe proiecte energetice, transport, infrastructură, telecomunicații și educație. Este, dacă doriți, un demers pentru dezvoltare și recuperare a decalajelor economice față de membrii vestici ai UE. Polonia se vrea a fi unul din liderii acestui grup de state membre UE. 

Prezența lui Donald Trump la summit a fost confirmată abia cu trei săptămâni în urmă.  E foarte posibil ca Trump să nici nu fi știut până atunci despre Inițiativa Celor Trei Mări. Inițial summitul trebuia să aibă loc în orașul Wroclaw, ceea ce este sugestiv pentru așteptările inițiale. În mod cert venirea lui Trump a conferit summitului o importantă aproape neașteptat de sporită și l-a mutat geografic la Varșovia.

Punctul culminant este vizita de o zi a lui Donald Trump care va și susține un discurs în piața Krasinski, un loc cu încărcătură emoțională-identitară aparte pentru polonezi. Cu ce mesaj vine Donald Trump în Polonia?

Trump se bucură de o imagine pozitivă în rândurile executivului polonez, care nu nutrește cele mai calde relații cu Bruxeles-ul, Berlinul sau Parisul. Pe acest fundal, Trump și actualul executiv de la Varșovia sunt în concordie. 

Dar mai întâi de toate trebuie să menționăm componenta de imagine și relații publice atât pentru guvernul polonez, cât și pentru administrația Trump. Trebuie avut în vedere că destinația principală a turneului lui Trump nu este, totuși, Polonia, ci Summitul G-20 de la Hamburg ce are loc mâine. Trump se bucură de o primire foarte caldă aici la Varșovia, la fel cum s-a întâmplat și cu precedenții 5 președinți americani. Deci, prezența lui Trump în Polonia este o prefață necesară și foarte probabil în contrast cu primirea rece de mâine de la Hamburg. 

Însă, există dosare concrete pe agendă, în mod special securitatea și cooperarea energetică. Ambele sunt discutate în această dimineață cu președintele Andrzej Duda. Pentru primul dosar, Polonia va încerca să dezvolte și mai mult cooperarea militară cu SUA, existând speranțe că va putea obține promisiunea achiziției unor sisteme noi de apărare anti-rachetă pe rază scurtă și medie.

În ce privește dosarul energetic, Polonia este în prezent statul care se opune vehement construcției conductei de gaze Nord Stream 2 între Germania și Rusia, adică Polonia are o poziție identică cu SUA. În același timp, Polonia importă gaz american prin terminalul din Swinouscie din Mare Baltică. Este clar că agenda energetică americană și poloneză din Marea Baltică este în competiție cu agendă Germaniei și a Rusiei. 

Discursul din Piața Krasinski de la memorialul luptătorilor anti-naziști din resurecția din 1944 rămâne să-l auzim și analizăm astăzi, însă Trump nu este cunoscut pentru discursuri ce taie respirația. E de așteptat că Trump să-și reafirme crezurile conservatoare și anti-sistemice. E clar că va fi un semnal adresat nu numai Poloniei dar și, posibil, pentru întreaga Europă.