Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


USR despre impozitul pe cifra de afaceri: De principiu suntem împotrivă. Nu reinventăm roata

impozit.jpg

Image source: 
pixabay.com

Schimbarea radicală a sistemului de impozitare ar transforma România într-o țară lipsită de predictibilitate și ar afecta investițiile străine directe, transmite USR. Deputatul Claudiu Năsui spune, la RFI, că formațiunea sa așteaptă rezultatele simulărilor guvernului, dar că se opune, de principiu, înlocuirii impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri.

Claudiu Năsui: Imaginați-vă că sunteți un investitor potențial în România,. Chiar acum se discută ca în câteva luni să se schimbe radical sistemul de impozitare. Nu aveți nicio predictibilitate, prin urmare lucrul acesta costă România în termeni de investiții străine directe. Simple calcule elementare de matematică arată câte firme ar intra în insolvență. De principiu suntem împotriva acestui gen de impozit care este  mult mai barbar și mult mai nesofisticat.Rep.: Dar din analiza dvs., România se confruntă sau nu cu fenomenul externalizării profitului de către multinaționale?

Claudiu Năsui: Toate țările se confruntă cu problema aceasta și există și directive europene în sensul combaterii acestui fenomen. Cu toate acestea nu a renunțat încă nimeni la impozitul pe profit, din niște motive foarte bune: anume că el are un impact mai degrabă neutru asupra activității economice. Adică tot o descurajează, precum orice impozit, numai că măcar nu schimbă structura de producție. Nu trebuie să reinventăm roata. 

Liderul PSD Liviu Dragnea a transmis miercuri că propunerile din programul de guvernare revizuit, impozitul pe cifra de afaceri, respectiv taxa de solidaritate, nu vor fi aplicate dacă se constată că vor afecta economia.