Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump, la Varșovia: Occidentul nu va fi niciodată înfrânt. Sprijin ferm articolul 5 al NATO

trump.jpg

Preşedintele american Donald Trump și-a reafirmat angajamentul față de articolul 5 al Tratatului NATO
Preşedintele american Donald Trump și-a reafirmat angajamentul față de articolul 5 al Tratatului NATO

SUA își reafirmă angajamentul față de articolul 5 al Tratatului NATO, ce prevede apărarea militară colectivă membrilor alianței. ”Statele Unite sprijină ferm articolul 5 al Tratatului NATO”, a precizat, joi, preşedintele american Donald Trump prezent la Varșovia. Liderul de la Casa Albă a subliniat că americanii şi-au luat un angajament pentru a menţine pacea şi securitatea în centrul şi estul Europei.

Occidentul nu va fi niciodată înfrânt” a afirmat preşedintele american Donald Trump prezent, la Varșovia, la summitul economic „Iniţiativa celor Trei Mări”. Liderul de la Casa Albă a promis să continue lupta împotriva terorismului și a felicitat totodată Polonia, țara gazdă a evenimentului, pentru rezistenţa de care acest stat a dat dovadă în Al Doilea Război Mondial în faţa ameninţărilor istorice ale Germaniei naziste şi Uniunii Sovietice. De asemenea, miliardarul republican a subliniat că polonezii şi americanii colaborează în regiune pentru a combate agresivitatea Rusiei.

Cum era de așteptat, președintele SUA a reiterat angajamentul față de articolul 5 al Tratatului NATO, ce prevede apărarea militară colectivă membrilor alianței: ” Statele Unite au dovedit, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte, că sprijină ferm articolul 5 al Tratatului NATO”, a subliniat Trump.

”E uşor să vorbeşti, însă faptele contează”, a insistat el.

La Varșovia a fost prezent, între alții, și președintele român Klaus Iohannis. Șeful statului a remarcat discursul președintelui american, care și-a reiterat angajamentul pentru respectarea Articolului 5 al NATO.

Ascultă:"A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important şi va fi întrutotul respectat de SUA. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim aşa, care garantează că orice ţară sprijină oricare altă ţară, dacă este nevoie", a spus preşedintele.

Şeful statului american a fost criticat în primul său turneu în străinătate, în mai, din cauză că nu şi-a exprimat în mod explicit angajamentul faţă de apărarea colectivă a statelor membrelor NATO, într-un discurs pe care l-a susţinut la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington, prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor Alianţei şi îi obligă pe toţi aliaţii să sară în apărarea ţării atacate.

Acest articol a fost invocat o singură dată în istoria Alianţei, în apărarea Statelor Unite, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Kremlin: “Nu suntem de accord cu o astfel de abordare”

Kremlinul a anunţat joi că nu este de acord cu acuzaţiile preşedintelui american Donald Trump, potrivit cărora comportamentul Rusiei este “destabilizator”, relatează Reuters.

“Nu suntem de accord cu o astfel de abordare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o teleconferinţă cu jurnalitii.

Potrivit lui, Kremlinul a regretat întotdeauna lipsa de înţelegere dintre Rusia şi Statele Unite privind aşteptările pentru relaţiile lor viitoare.

Exact de aceea aşteptăm prima reuniune a celor doi preşedinţi”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

“Vor putea să îşi împărtăşească personal gândurile în privinţa celor mai importante subiecte şi, ce este cel mai important, va fi o ocazie pentru a se cunoaşte şi a înţelege, în sfârşit, abordarea adevărată a fiecăruia în relaţiile bilaterale, nu abordarea transmisă de media”, a insistat oficialul.

Putin şi Trump vor avea prima lor întâlnire bilaterală vineri, în marja summitului G20 de la Hamburg.

Într-un discurs rostit joi, la Varşovia, Trump a îndemnat Rusia să pună capăt activităţilor destabilizatoare în Ucraina şi să nu mai susţină ”regimuri ostile”, referindu-se la Siria şi Iran.