Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


G20: Trump "onorat" să-l întâlnească pe Putin pentru prima dată

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut la Summit-ul G20 prima reuniune bilaterală de la învestirea în funcţie a liderului de la Casa Albă.

Cei doi lideri mondiali şi-au dat mâna şi au zâmbit în faţa presei, în prima parte a întâlnirii, la care au avut acces şi jurnaliştii. 

Preşedintele Donald Trump a declarat că : “am avut nişte discuţii foarte, foarte bune”, sugerând că se vor „întâmpla multe lucruri pozitive pentru Rusia, pentru Statele Unite şi pentru toţi cei vizaţi”.

Preşedintele Statelor Unite a susţinut în faţa presei că este o onoare să fie alături de liderul de la Kremlin, dând mâna cu Putin şi învitându-l să spună câteva cuvinte.

La rândul său preşedintele rus s-a declarat încântat să îl întâlnescă personal pe Trump şi a adăugat că speră ca reuniunea să dea rezultate”,

Cei doi lideri au avut întâlnirea în prezenţa ministrului rus de Externe Serghei Lavrov şi a secretarului american de Stat Rex Tillerson.

Preşedinţii rus şi american au avut ca teme anunţate de discuţie dosare complexe, precum conflictul sirian sau acţiunile Rusiei în Ucraina, scrie Associated Press.

Însă principala umbră care planează este cea a acuzaţiilor că Moscova a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016. Trump este supus la presiuni să exprime îngrijorarea SUA în acest dosar în cursul acestei prime reuniuni.

În paralel cu discuţiile şi întâlnirile oficiale  au loc diverse manifestaţii anti G20

Poliţia din Hamburg a cerut vineri întăriri pentru a face faţă numeroaselor proteste anti-capitaliste care au loc în oraş şi care au împiedicat-o inclusive  pe soţia preşedintelui american să iasă din reşedinţa în care este cazată, relatează france press

Forţele de ordine au mobilizat deja peste 20.000 de oameni pentru a asigura securitatea la Hamburg, cu ocazia summitului liderilor principalelelor douăzeci de economii din lume. Însă numărul mare de manifestaţii pun efectivele la grea încercare

Câteva mii de manifestanţi s-au adunat în această dimineaţă în jurul intersecţiilor rutiere strategice din Hamburg cu scopul de a bloca sosirea delegaţiilor oficiale la summit.

Confruntări între manifestanţi anti-G20 şi forţele de ordine au loc practic continuu, de joi seară. Poliţia a anunţat că până în prezent 159 de agenţi au fost răniţi uşor în cursul acestor incidente.

Douăzeci și unu de lideri sunt invitați vineri şi sâmbătă la summitul G20 de la Hamburg, în nordul Germaniei - 19 șefi de stat și de guvern, plus doi reprezentanți ai Uniunii Europene.

Ţările acestor lideri reprezintă 64% din populația mondială și 85% din puterea economică globală.

Liderii lumii care participă la summitul G20 trebuie să acorde "o prioritate absolută" problemelor cu care se confruntă persoanele sărace și marginalizate, dar  și eforturilor demarate pentru încetarea războaielor, a declarat, astăzi, papa Francisc.

Într-o frază ce ar putea fi interpretată ca o critică adusă Statelor Unite pentru retragerea din Acordul pentru climă de la Paris, papa Francisc i-a îndemnat pe liderii G20 "să respecte și să onoreze tratatele internaționale și să continue să promoveze abordarea multilaterală".