Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Phenianul avertizează SUA să nu provoace un conflict nuclear în Peninsula Coreeană

coreea.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Reuters/KCNA

'Nu vă jucați cu focul pe un butoi de pulbere', a avertizat cotidianul nord-coreean Rodong într-un editorial în care acuză administraţiile de la Washington și Seul că accentuează presiunea prin manevre militare comune.

Coreea de Nord a criticat duminică manevrele militare americane şi sud-coreene, acuzând Washingtonul și Seulul că duc riscul unui război nuclear în Peninsula Coreea spre un 'punct critic', relatează France Press.

'Nu vă jucați cu focul pe un butoi de pulbere', a avertizat cotidianul nord-coreean Rodong într-un editorial în care acuză Washingtonul și Seulul că accentuează presiunea prin manevre militare commune.

Cei doi aliați au efectuat în o demonstrație a puterii lor, un fapt rar, în timp ce tensiunile cresc în peninsulă după primul test cu rachetă balistică intercontinentală efectuat de către Coreea de Nord, la 4 iulie.

Testul, care a reprezentat o încălcare a rezoluțiilor ONU, a provocat preocupări în cadrul comunității internaționale în măsura în care o astfel de rachetă ar fi capabilă să lovească teritoriul american până în Alaska.

Manevrele americano-coreene efectuate sâmbătă s-au dorit un 'răspuns sever' la potențiale lansări de rachete de către Nord.

Două bombardiere americane au distrus în cadrul manevrelor baterii de rachete 'inamice' și avioane sud-coreene au lansat tiruri de precizie împotriva unor posturi de comandament la sol.

Bombardierele  americane şi sud coreene s-au apropiat la câţiva km de linia de demarcaţie dintre cele două Corei, în timpul unui exerciţiu în care s-a lansat muniţie ghidată prin laser.

În acest timp, regimul comunist de la Phenian a organizat o primire grandiosă pentru militarii care au fost implicaţi în recentul test cu rachetă intercontinentală.

Subiectul armamentului nuclear al Coreei de Nord s-a aflat şi pe agenda a întâlnirilor de la G20, între Preşedinţii SUA şi Chinei.

Preşedintele american Donald Trump a declarat în acest context: “În ceea ce priveşte Coreea de Nord, ştiu că vom avea succes, în cele din urmă. Ştiu că poate dura mai mult decât aş vrea eu sau dvs., dar va exista o reuşită la sfârşit, într-un fel sau altul.”

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin la rândul său a completat că problema nord coreeană este foarte serioasă. “Cel mai important este să nu ne pierdem răbdarea şi să acţionăm în mod pragmatic şi cu grijă.”

Departamentul american al apărării a anunţat că va testa în Alaska sistemul antirachetă THAAD, pe fondul puternicelor tensiuni cu Phenianul.