Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kievul se angajează la reforme până în 2020 în vederea unei aderări la NATO

porosenko.jpg

Kievul se angajeaza la reforme pana in 2020 in vederea aderarii la NATO
Kievul se angajeaza la reforme pana in 2020 in vederea aderarii la NATO

Pentru prima dată în istoria Ucrainei un secretar general NATO a luat cuvântul în Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă). Mai mult decât atât, Jens Stoltenberg l-a citat pe poetul național al ucrainenilor Taras Șevcenko, menționând că NATO va susține în continuare reformele din Ucraina. 

Vizita lui Jens Stoltenberg în Ucraina a fost una cu adevărat istorică, iar mulți analiști politici au declarat că o astfel de vizită ar fi fost un lucru fantastic cu vreo 4-5 ani în urmă. În timpul unei întrevederi cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, liderul de la Kiev a comunicat că acțiunile destabilizatoare ruse au trezit NATO, care „are un rol tot mai important în faţa noilor provocări la adresa securităţii internaţionale”. Petro Poroșenko a adăugat că NATO „s-a trezit”.

Este simbolic faptul că săptămâna trecută în preajma vizitei lui Stoltenberg la Kiev, preşedintele ucrainean a promulgat legea care stabileşte integrarea Ucrainei în NATO drept una dintre priorităţile de politică externă ale statului ucrainean. Documentul respectiv a fost adoptat de Rada Supremă de la Kiev pe data de 8 iunie 2017, însă președintele a tot amânat promulgarea legii.  Potrivit documentului oficial, necesitatea aderării la NATO este demonstrată de experienţa unui număr de state vecine ale Ucrainei, pentru care apropierea de NATO a fost „cel mai eficient instrument de asigurare a securităţii şi menţinerii integrităţii şi suveranităţii teritoriale”.

Un alt moment simbolic în preajma vizitei lui Jens Stoltenber la Kiev– întâmplător sau nu, nu știm – a fost anunțarea rezultatelor unui sondaj de opinie național, organizat de 2 instituții importante de studii sociologice, Fundația „Inițiative Democratice” și Centrul „Razumkov”, care au constatat o creștere a numărului de susținători ai politicii de aderare a Ucrainei la NATO. În pofida problemelor de securitate și războiului nedeclarat din Donbas, potrivit rezultatelor acestui studiu, 47% dintre ucraineni susțin aderarea Ucrainei la NATO. Pentru comparație, în 2012, până la conflictul ruso-ucrainean și anexarea Crimeii, ucrainenii se cam temeau de NATO, iar aderarea eventuală a Ucrainei la NATO era susținută doar de 13% dintre ucraineni.

Un al treilea moment simbolic, dar și istoric, este împlinirea în luna iulie a 20 de ani de la semnarea Cartei Parteneriatului Special Ucraina – NATO.

Așadar, revenind la vizita lui Stoltenberg la Kiev, merită menționat faptul că aceasta a avut loc într-un context mai mult decât prielnic, opinia publică fiind de parcă pregătită din timp să întâmpine Înaltul Oaspete, după ce în Ucraina a întreprins o vizită și  Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a exprimat solidaritatea alianţei cu Ucraina în eforturile Kievului de a face faţă „acţiunilor agresive” ale Rusiei.  El a participat la deschiderea unui nou edificiu al reprezentanței oficiale NATO la Kiev și a promis că va ajuta Ucraina în sfera combaterii atacurilor cibernetice, care au afectat viața întregii societății în ultimele săptămâni. Stoltenberg a declarat clar că Federația Rusă trebuie să-și retragă soldații din Ucraina și să oprească susținerea separatiștilor cu arme și comandament militar.

Reacția presei din Occident și din Ucraina după această vizită a lui Jens Stoltenberg diferă. Dacă presa europeană acordă o mai mare atenție aspectului geopolitic al vizitei, evocând contextul ambițiilor geopolitice ruse, atunci presa din Ucraina accentuează asupra perspectivei de aderare la NATO, în viitor. Este citat mai ales președintele Petro Poroșenko care a declarat  la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina că părțile au început discuțiile cu privire la pregătirea Planului de acţiune în vederea obţinerii calităţii de membru al NATO. „Propunerile noastre despre începerea discuțiilor au fost întâmpinate cu satisfacție”, a spus Petro Poroșenko. Ce-i drept, în interviurile acordate presei internaționale, Stoltenberg a precizat că Ucraina are de realizat o serie de reforme important pentru a discuta mai serios despre aderare.

 
Marin Gherman, corespondent RFI in Ucraina