Departamentul american de Stat și-a dat acordul pentru o posibilă vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România.
Sistemul va presupune inclusiv un suport tehnic și echipamente – iar costul a fost estimat la 3,9 miliarde de dolari, a anunțat la rândul său o agenție a Pentagonului.
Defense Security Cooperation Agency a precizat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme de apărare antirachetă Patriot, potrivit News.ro.
Solicitarea include, între altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente de testare, piese de schimb și servicii de suport tehnic şi logistic.
Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.
Principalii contractori vor fi două companii din Massachusetts şi Texas. Implementarea acordului presupune mai mulți pași. De exemplu, 30 de reprezentanţi ai Guvernului american şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor vor trebui să vină în România pentru a se ocupa de instalarea echipamentelor, de verificarea sistemului și de instruirea personalului.
Potrivit agenției, România va folosi sistemul Patriot pentru a întări apărarea propriului teritoriu și pentru a preveni și descuraja amenințările regionale. Totodată agenția Pentagonului menționează că o astfel de achiziție va proteja aliații NATO care adesea se antrenează la noi în țară.
În același timp sunt date asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune. Așadar, departamentul american de stat a aprobat această posibilă tranzacție, iar mai departe a fost notificat și Congreul , care are o lună la dispoziție pentru a-și spune punctul de vedere.
Notificarea este solicitată prin lege şi nu înseamnă că achiziţia a fost finalizată. Încă din aprilie, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă spunea că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot pentru apărarea spaţiului aerian al României.
Între timp, Ministerul Apărării a anunțat că ministrul Adrian Țuțuianu s-a întâlnit, miercuri, cu ambasadorul american la București, Hans Klemm, iar discuțiile au vizat inclusiv subiectul rachetelor Patriot. Cei doi oficiali au mai abordat și parteneriatul strategic româno-american.
"Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, precum evoluţia relaţiilor bilaterale între cele două armate, Parteneriatul Strategic România – SUA şi necesitatea consolidării cooperării în regiune. (...) ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus.", anunță Ministerul Apărării într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, ministrul Țuțuianu este de părere că un astfel de program va întări capacitatea de apărare a României și va consolida flancul estic al NATO.
Instituția menționează că va informa periodic opinia publică privind programul de înzestrare cu rachete Patriot.
Miniștrii Apărării și Economiei, chemați la Guvern de premierul Tudose
La scurt timp după anunțul Statelor Unite, premierul Mihai Tudose i-a chemat la Guvern pe ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, pe șeful Statului Major, dar și pe ministrul Economiei, Mihai Fifor, pentru a discuta atât subiectul rachetelor Patriot, cât și despre planul de înzestrare al armatei, amânat recent în CSAT.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis să retragă, în ultima ședință, planul de înzestrare a armatei pe motiv că nu era respectată cerința de a aloca 2% din PIB pentru apărare în următorii 10 ani.