Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia comemorează un an de la tentativa de lovitură de stat

Peste 150.000 de oficialităţi au fost înlăturate sau suspendate, iar aproximativ 50.000 de militari şi poliţişti au fost arestaţi de la puciul eşuat de anul trecut.

Dacă înfrângerea armatei rebelilor a fost întâmpinată de Erdogan ca pe o victorie democratică, epurările lansate din acel moment de autorităţi au provocat îngrijorarea partenerilor occidentali ai Ankarei, dar şi a organizaţiilor care apără drepturile omului.

Turcia a demis, vineri, 7.000 de politisti, personal ministerial şi cadre universitare printr-un decret dat cu o zi înainte de aniversarea încercării de lovitură de stat de anul trecut

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facţiune a armatei s-a ridicat, a preluat controlul unor avioane de vânătoare şi elicoptere şi a semănat panică pe străzile Ankarei şi Istanbulului.

Gulen a fost acuzat că ar fi fost în spatele tentativei de lovitură de stat, dar a negat implicarea, inclusiv cu o zi înainte de comemorarea unui an.

Fost aliat al lui Erdogan, Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite ale Americii, a respins orice legatură cu "lovitura de stat demnă de dispreţ" şi a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare" împotriva susţinătorilor săi.