Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Erdogan ameninţă să ”smulgă capul trădătorilor” la un an de la puciul eşuat

Preşedintele turc a participat sâmbătă la un miting în masă la Istanbul, unde a inaugurat un memorial dedicat celor 250 de victime ale puciului eşuat.

Presedintele turc a reiterat susţinerea faţă de reinstituirea pedepsei cu moartea. Erdogan a propus introducerea unei ţinute unice pentru presupuşii pucişti încarceraţi, după modelul combinezonului portocaliu pe care-l poartă deţinuţii de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba).

Acuzându-l pe predicatorul Fethullah Gülen că se află în spatele puciului, ceea ce acesta neagă, Ankara a lansat epurări de o amploare fără precedent împotriva unor presupuşi susţinători ai acestuia - peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 100.000 destituite în valuri succesive.

Într-o ceremonie, duminică dimineaţa, în faţa Parlamentului de la Ankara, bombardat de pucişti anul trecut, Erdogan a adus un omagiu apăsat compatrioţilor săi care au înfruntat tancuri ”cu un steag în mână şi cu credinţa lor în inimă”.

Întreaga ţară s-a mobilizat pentru a marca un an de la puciul eşuat. După miezul nopţii, cele aproximativ 90.000 de moschei din ţară au difuzat rugăciuni în memoria morţilor.

 

546