
Politică
Brexit: Acuzații britanice de "sabotaj economic" la adresa Franței
macron_may.jpg

Memorandumul, întocmit de fostul ministru Liberal Democrat Jeremy Browne, actual trimis special pentru Brexit al City-ului, a fost divulgat de duminicalul Mail on Sunday, una dintre cele mai anti-UE publicații din Londra.
Browne a purtat discuții la Paris la începutul acestei luni cu reprezentanți ai ministerului finanțelor, ai Băncii Naționale, întâlnindu-se cu bancheri, politicieni și diplomați.
Limbajul folosit în memorandum este extrem de dur, trimisul special acuzând practic Franța că a declarat război City-ului și afirmând că oficialitățile guvernamentale și bancherii complotează ca să "perturbe în mod activ și să distrugă".
El mai spune, potrivit documentului, că toate acestea se datorează efectului "bezmetic" generat de noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, ca să saboteze City-ul Londrei, care contribuie anual cu circa 10% din încasările la bugetul statului britanic.
"Ei sunt cum nu se poate mai clari în obiectivul lor strategic: slăbirea Marii Britanii, degradarea continuă a City-ului Londrei", se spune în memorandum.
"Agresivitate franceză"
Browne spune că City-ul Londrei este plin de reprezentanți francezi care oferă companiilor financiar-bancare bani pentru ca acestea să se mute în Franța după ieșirea Marii Britanii din UE, prevăzută pentru sfârșitul lunii martie 2019.
"Întâlnirea cu Banca Centrală a Franței a fost cea mai proastă din toate cele pe care le-am avut în UE. Ei sunt în favoarea celui mai dur Brexit. Ei vor perturbări. Ei caută în mod activ dezagregarea furnizării de servicii financare", scrie trimisul special al City-ului.
El avertizează că acest mesaj nu este doar al unui funcționar scăpat de sub control, ci este unul care poate fi întâlnit în toate cercurile guvernamentale și ale Băncii Centrale de la Paris și că francezii spun aceste lucruri în mod deschis.
"În restul UE se manifestă anxietate cu privire la agresivitatea franceză, dar impulsurile distrugătoare nu sunt limitate, iar alte state UE care doresc relații de prietenie cu Marea Britanie și City-ul Londrei sunt marginalizate", adaugă el în document. "Franța vede Regatul Unit și City-ul ca pe niște adversari, nu parteneri", mai spune Browne.
Memorandumul începe cu fraza: "În România conversația împreună cu Lordul Primar (al City-ului) a fost amiabilă, dar nesofisticată", iar în facsimil apar și detalii ale întâlnirilor din Luxemburg, descrise drept "civilizate dar nu prietenoase", mai ales în privința accesului Regatului Unit la piața unică europeană în perioada de tranziție de după Brexit.
Deocamdată nu au apărut reacții oficiale, nici britanice, nici franceze, dar documentul evidențiază poziția dificilă în care se află Marea Britanie în privința negocierilor cu UE.
Această poziție a fost îngreunată și mai mult după alegerile din 8 iunie când premierul Theresa May și Partidul Conservator au pierdut majoritatea în parlament, iar europenii acuză guvernul britanic de a nu avea o strategie, cu miniștri care se contrazic uneori în public cu privire la Brexit.
În cursul săptămânii trecute, Partidul Laburist din opoziție, precum și reprezentanții adunărilor legislative din Scoția și Țara Galilor, dominate de opozanți ai Partidului Conservator, și-au manifestat intenția de opune rezistență la un Brexit dur, de care este acuzat premierul May, întâlnindu-se la Bruxelles cu negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier.