Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Moartea unei dinastii - Cum au fost executaţi Romanovii

tarul.jpg

Țarul Nicolae al doilea, cu fiicele sale (de la stânga la dreapta) Maria, Anastasia, Olga și Tatiana Romanov
Sursa imaginii: 
Laski Diffusion/Getty Images

Ultimul ţar, Nicolae al II-lea Romanov, împreună cu întreaga sa familie a fost executată de către bolşevici, la ordinul lui Lenin. Aflaţi povestea asasinării întregii familii domnitoare, dar şi ce a urmat, din Pagina de istorie.

Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov a domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917. După ce, timp de mai bine de un an, au fost mutaţi în repetate rânduri pe teritoriul Rusiei, ţarul și familia sa, inclusiv țareviciul Alexei, grav bolnav de hemofilie, precum și câțiva servitori care îi însoțiseră, au fost împușcați în subsolul unei case din Ekaterinburg, de un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski, în noaptea de 16 iulie spre 17 iulie 1918. Deoarece CEKA se temea ca soldații ruși nu vor trage asupra țarului lor, plutonul de execuție a fost format din soldați maghiari.

Multă vreme nu a fost cunoscut locul în care trupurile Romanovilor asasinaţi au fost înhumate. Secretul ținut asupra execuției și asupra îngropării trupurilor a dus la zvonuri conform cărora împăratul sau membri ai familiei lui ar fi fost încă în viață. Cea mai cunoscută poveste, care a fost şi dramatizată, în mai multe rânduri, este cea legată de cazul Annei Anderson, care a afirmat că ar fi fost Marea Ducesă Anastasia și chiar a reușit să convingă de acest fapt mai mulți membri ai familiei Romanov aflați în exil. Testele ADN făcute post-mortem au arătat că acest lucru nu era adevărat.

Imediat după dezmembrarea Uniunii Sovietice, trupurile Romanovilor au fost localizate, exhumate și identificate în mod oficial. Un raport secret al lui Iurovski a ajutat autoritățile să localizeze trupurile, cu excepţia a două, acela al ţareviciului Alexei şi al uneia dintre fiice, nu se ştie care, cel mai probabil al Anastasiei. Iniţial, se credea că acestea fuseseră arse, însă au fost descoperite ulterior, în 2007, într-o altă groapă din oraş.

Toate rămășițele pământești găsite au fost înhumate în cripta familiei Romanov din Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg. Acest lucru s-a întâmplat în 1998, în mod simbolic, la a 80-a comemorare a execuției.

Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă, în 4 august 2000.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie