Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Experți FMI, într-o nouă vizită la Chișinău

fmi.jpg

Image source: 
imf.org

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ben Kelmanson se află într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 17-21 iulie 2017. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă de reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan.

În cadrul vizitei de la Chișinău, experții FMI vor discuta cu autoritățile moldovene despre politica bugetar-fiscală, monetară și ”alte politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, preconizate pentru toamna acestui an”. De asemenea, experții FMI se vor informa despre situația macroeconomică din țară.

Comunicatul de presă, remis de Reprezentantul permanent al FMI în R.Moldova precizează că vizita este una de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. ”La finele acestei misiuni nu va fi emisă o declarație privind concluziile făcute în urma vizitei. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI”, se mai arată în comunicat.

Recent, Consiliul de Directori Executivi al FMI a finalizat prima evaluare a Programului Republicii Moldova, ”apreciind înalt progresele autorităților de la Chișinău”. Astfel, a fost aprobată o nouă tranșă de împrumut, în valoare de circa 21,5 milioane de dolari din programul de creditare de 179 de milioane de dolari, oferit de Fond ul Monetar Internațional. Potrivit estimărilor FMI, în 2017, Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 4,5 la sută, mai mare decât cea prognozată anterior.

Amintim că, în noiembrie 2016, Guvernul Republicii Moldova și FMI au semnat un Acord de colaborare pe trei ani, "susținut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare”. R.Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 179 milioane de dolari, prima tranșă  de 35 milioane de dolari fiind alocată imediat după semnarea acordului”.

Vizita de lucru a delegației FMI la Chișinău, corespondență de la Valeria Vițu
719