Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Rușine, rușine“- scandează protestatarii din Varșovia faţă de modificările legislaţiei din justiţie

Proteste masive au avut loc duminică în Polonia împotriva modificării legislației în justiție de către guvernul conservator aflat la conducere.   

Mii de oameni s-au adunat la Varşovia şi în alte oraşe poloneze în semn de protest faţă de cele mai recente legi adoptate cu privire la reorganizarea puterii judiciare.

Mulţimea adunată la Varşovia a scandat: „Vom apăra democraţia” şi au trimis mesaje împotriva liderului partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto din Polonia, etichetat de protestatari drept un „dictator”.

Noua legislaţie  adoptată săptămâna trecută, a fost condamnată atât de Uniunea Europeană cât şi de politicieni din opoziţia poloneză. Ei denunţă faptul că noile reglementări încalcă independenţa puterii judiciare şi repretintă un atac la adresa statului de drept.

Protestele, organizate cu ideea clară de susţinere a statului de drept,  au avut în centru un mesaj vizibil pe pancarte „În apărarea tribunalelor”, Aceste manifestaţii sunt ultimele dintr-o serie de proteste antiguvernamentale, care au marcat cele 20 de luni de când Partidul Lege şi Dreptate, partid de factură conservatoare, eurosceptică şi populistă, se află la putere, potrivit Reuters.

Potrivit noii legislaţii, parlamentarii numesc membrii Consiliului Naţional al Magistraturii, care elaborează şi aplică codul etic al judecătorilor, examinează candidaturile la posturi în tribunale şi este consultat pentru ca noi reguli şi reglementări să fie constituţionale.

Noul proiect de lege  oferă practice legislativului puteri sporite în ceea ce priveşte numirea judecătorilor. Opozanţii şi protestatarii spun că prin acest proiect de lege se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat.

In condiţiile in care partidul Lege şi Justiţie deţine controlul in ambele camere ale parlamentzului de la Varşovia.

Comisia Europeană a făcut déjà  precizari cu privire la aceeste măsuri, acuzând autorităţile în cauză de la Varşovia că subminează principiul separaţiei puterilor în stat, acuzaţii pe care partidul PiS le-a negat.

Poliţia poloneză a estimat că aproximativ 4500 de persoane au protestat în Varşovia, însă primăria capitalei a declarat că numărul acestora a depăşit 10 000. De asemenea, proteste mai mici au avut loc la Cracovia, Katowice şi în alte oraşe poloneze, notează Reuters.