Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, în Secuime: Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, ar inhiba dezvoltarea

klaus_iohannis_tinut_secuiesc_autonomie_criterii_etnice.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis le arată tricolorul participanţilor la o dezbatere în Ţinutul Secuiesc (Sursa foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis le arată tricolorul participanţilor la o dezbatere în Ţinutul Secuiesc (Sursa foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat marţi într-o vizită în judeţele Covasna şi Harghita. El a vorbit cu oficialii din plan local despre autonomia pe criterii etnice şi steagul Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele Klaus Iohannis declară că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este de dorit, dar se opune autonomiei pe criterii etnice.

“Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică”, a spus şeful statului în discursul său din cadrul dezbaterii “Coerenţă şi transparenţă, exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, cu reprezentanţii administraţiei publice locale.

Anterior, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, i-a cerut lui Klaus Iohannis autonomie pentru zona locuită preponderent de maghiari în Transilvania: “Domnule preşedinte, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice şi declar încă o dată şi în faţa presei, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunăstarea şi pacea în regiune, o autonomie de tip UE. Dacă vreţi să dau un exemplu, tipul Tirolului de sud, unde germanii convieţuiesc în pace şi bunăstare cu majoritatea din Italia”.

 

Imnul Ţinutului Secuiesc, cântat în faţa preşedintelui Iohannis

 

Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna, în debutul dezbaterii, după ce a fost intonat de către participanţi imnul Ţinutului Secuiesc, după imnul României, afirmând că au voci “bune şi puternice”, iar el a venit ca să îi asculte.

Şeful statului şi-a început discursul spunând “Bună ziua” în limba maghiară. “Vă mulţumesc că mi-aţi cântat când am intrat! Aveţi voci bune şi puternice. Din câte ştiu eu, au trecut mulţi ani de când un preşedinte a păşit aici într-o vizită oficială, aşadar am ţinut în mod special să vin în această zonă minunată, cu oameni puşi pe treabă, pentru a vă cunoaşte”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat ulterior că a considerat intonarea imnului Ţinutului Secuiesc drept “un semn de respect”, explicând că este important să asculţi ce vine “din sufletul” oamenilor, nu doar din protocol.

Şeful statului a afirmat că problema limbii materne poate fi rezolvată în Parlament, dar cu respectarea Constituţiei, iar cea a steagului Ţinutului Secuiesc poate să ţină cont de promovarea turistică, la fel ca în alte ţări.

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit preşedintelui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc, pe care a trecut data la care Iohannis a câştigat alegerile şi data de marţi, când a venit în judeţele Harghita şi Covasna, spunând că acesta trebuie să fie începutul unui parteneriat.

De partea sa, Klaus Iohannis le-a cerut consilierilor săi un steag al României, pe care i l-a înmânat lui Raduly Kalman, afirmând că parteneriatul nu trebuie să fie pe criterii etnice.