Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ioan Mircea Paşcu la RFI: Exerciţiile NATO din regiune arată interesul în creştere faţă de Flancul Estic

Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar PSD

Fostul ministru al apărării, în prezent Vicepreşedinte al Parlamentului European este de părere că aceste exerciţii contribuie şi la întărirea apărării în jurul Mării Negre.

Statele Unite şi NATO desfășoară în această perioadă cele mai mari exerciții militare comune de la sfârșitul Războiului Rece. Aceste evenimente au loc chiar în state foste membre ale Pactului de la Varșovia: în România, Bulgaria și Ungaria.

Aproximativ 8000 de militari din forţele terestre NATO participă în România la acest amplu exerciţiu multinaţional.

În acest context se remarcă un interes în creştere pentru flancul estic, apreciază la RFI, Ioan Mircea Paşcu. Fostul ministru al Apărării, în prezent Vicepreşedinte al Parlamentului European este de părere că aceste exerciţii contribuie şi la întărirea apărării în jurul Mării Negre.

Ioan Mircea Paşcu este de părere că prin aceste exerciţii devine evident că flancul estic intră cu adevărat în strategia NATO pentru următoarea perioadă

Context militar şi infrastructură

Saber Guardian 2017 (SG17) este condus de către Forţele Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR) şi se desfăşoară, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere.

La nivel naţional, aproximativ 8.000 de militari din forţele terestre participă la exerciţiile multinaţionale din ţară şi străinătate.

Astfel, la Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) se desfăşoară exerciţiul Getica Saber 17, la care participă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croaţia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina. Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor sunt susţinute de aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române şi ale USAREUR.

În replică aproape 13.000 de militari din Rusia şi Belarus vor participa, în septembrie, la exerciţiile comune Zapad-2017, în contextul în care Moscova a denunţat manevrele militare organizate de NATO în Europa de Est, relatează site-ul agenţiei Tass.

 
Interviu realizat de Claudia Zidaru cu Ioan Mircea Paşcu