PPE cere sistarea finanțării R.Moldova și revizuirea Acordului de Asociere cu UE

protest_chis.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/Maia Sandu

După adoptarea votului mixt în Parlamentul de la Chișinău, Partidul Popular European a venit cu o reacție dură. PPE a denunțat schimbarea sistemului electoral în R.Moldova și a condamnat faptul că parlamentarii au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția.

Partidul Popular European a anunțat deja că solicită Comisiei Europene să sisteze finanțarea R.Moldova, dar și să revizuiască Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al PPE.

Este o rușine că majoritatea parlamentară din R. Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este regretabil că 74 de deputați au ales să întărească autocrația Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor cu liderul lor, Plahotniuc, în loc să apere interesele cetățenilor”, a spus președintele PPE, Joseph Daul.

„Noua lege electorală a fost adoptată în grabă și într-un mod netransparent, fără implicarea opoziției și a întregii societăți civile. Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară – să nu fie modificat sistemul electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția, dar și îngrijorările UE legate de acest subiect. Aceștia au preferat să mimeze niște modificări în loc. În plus, cele mai importante îngrijorări pe care le trezea noua lege nu au fost luate în calcul și riscurile pe care le purta, nu au fost omise”, se mai arată în comunicatul PPE.

Votul mixt și uninominal a fost promovat intens de democrații lui Vlad Plahotniuc și socialiștii lui Igor Dodon. Noile prevederi stipulează că, la următoarele alegeri parlamentare din 2018, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 pe circumscripții teritoriale.

Igor Dodon: ”Începe o nouă filă în istoria modernă a R.Moldova”

Președintele moldovean, Igor Dodon, a promulgat deja noua lege adoptată de deputați. Șeful statului ”a felicitat cetățenii R.Moldova cu această ocazie. Începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova”. Președintele a dat asigurări că va munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. ”Moldova are viitor”, susține Dodon.

La Chișinău, câteva mii de oameni au protestat, joi, timp de aproape patru ore, în centrul Chișinăului, față de schimbarea sistemului electoral. 74 de deputați – socialiști, democrați, dar și grupul Leancă au votat în lectură finală proiectul de lege privind votul mixt. Un nou protest este anunțat pentru, vineri, ora 12.00.