Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod de conduită pentru Cabinetul Tudose: Supremația legii, profesionalism și integritate

premier_mihai_tudose_sedinte_saptamanale_coalitie_guvern.jpg

Premierul Mihai Tudose, aici în şedinţă de Guvern (Sursa foto: www.gov.ro)
Premierul Mihai Tudose, aici în şedinţă de Guvern (Sursa foto: www.gov.ro)

Codul de conduită a membrilor Guvernului a fost aprobat, joi, de Cabinetul Tudose. Documentul prevede că principiile generale care guvernează conduita membrilor Executivului sunt supremaţia Constituţiei şi a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală şi transparenţa în exercitarea demnităţii publice.

Codul reglementează norme de conduită şi etică pentru miniştri, iar obiectivul principal al acestuia îl constituie asigurarea exercitării demnităţii publice de membru al Guvernului în condiţii de integritate, imparţialitate şi transparenţă, ca mijloc de promovare a unei bune guvernanţe, element important al democraţiei.

Astfel, membrii Guvernului au obligaţia să declare, prin orice mijloc, orice situaţie de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. De asemenea, le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale. Membrii Guvernului au obligaţia de a asigura, în condiţiile legii, transparenţa administrativă, "în vederea menţinerii încrederii publicului în integritatea, imparţialitatea şi eficacitatea autorităţilor şi instituţiilor publice pe care le reprezintă", prevede Codul de conduită aprobat joi.

În activitatea publică, membrii Guvernului invitaţi la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligaţia să prezinte poziţia oficială asumată de Guvernul României. De asemenea, în cazul în care nu există o poziţie oficială a Guvernului, au obligaţia să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului, mai arată documentul.

Sesizările privind încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoştinţa premierului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, iar prim-ministrul pune în discuţia membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra căilor de soluţionare. Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului, arată sursa citată.