Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu: ”Guvernul român trebuie să înțeleagă pericolul pentru democrația din R. Moldova!"

Guvernul român trebuie să înțeleagă că sistemul de vot mixt reprezintă o amenințare pentru democrația din Republica Moldova, declară la RFI lidera opoziției din Republica Moldova, Maia Sandu.  Ea spune că sistemul de electoral mixt îl avantajează pe președintele Igor Dodon, un cunoscut românofob și că votul din parlamentul de la Chișinău deschide calea instaurării în Republica Moldova a unui regim autoritar.

Maia Sandu pune declarația premierului român Mihai Tudose pe seama dezinformării autorităților de la București de către guvernul democrat de la Chișinău, dar afirmă că reacția critică a PPE și a Comisiei Europene arată că opozișia din Republica Moldova are dreptate. Aflat în vizită la Chișinău, premierul român Mihai Tudose a declarat, pe fondul protestelor de stradă ale opoiziției și societății civile din R. Moldova, că votul mixt reprezintă o alegere democratică

Ovidiu Nahoi: Cum ați primit declarația premierului Tudose?

Maia Sandu: Guvernul Romaniei trebuie sa ințeleagă că sistemul electoral mixt adoptat ieri de către democrați și socialiști reprezintă o lovitură dată democrației din Republica Moldova. Și sunt sigură că Guvernul României își dorește ca în Republșica Moldova să avem un proces  autentic democratic.  Acest sistem electoral îi avantajează pe Igor  Dodon și pe Partidul Socialiștilor și îi ajută să câștige nu doar o majoritate simplă în parlament ci și o majoritate constituțională. Asistăm la o situație în care Partidul democrat, care se declară pro-european și pentru o relație bună cu România ajută Partidul Socialiștilor, care de nenumărate ori a adus critici la adresa României și îl ajută pe Igor Dodon, o persoană românofobă. Acest sistem probabil că le va oferi socialiștilor Republica Moldova pe tavă.

Ovidiu Nahoi: Sunteți mai degrabă surprinsă sau dezamăgită de această declarație?

Maia Sandu: Noi înțelegem că Partidul Democrat a încerca să-i dezinformeze pe cei de la București, așa cum au încercat și cu cei de la Bruxelles și din alte capitale europene. Probabil că adevăratele intenții ale acestei guvernări nu sunt cunoscute la București.

Ovidiu Nahoi : În schimb, reacțiile de la Bruxelles au fost destul de clare. Ieri, PPE, azi, Comisia Europeană, au criticat votul din Parlamentul de la Chișinău. Cum priviți aceste declarații?

Maia Sandu: Este o dovadă în plus că acest sistem electoral este un pericol pentru democrația din Republica Moldova. A spus-o Partidul Popular European, azi am avut o reacție și din partea Comisiei Europene. Aceste reacții dovedesc că noi avem dr4eptate atunci când ne exprimăm îngrijorările . Ați observat, probabil, că socialistul Dodon a promulgat legea la câteva minute sau la o oră –două după aprobarea ei în Parlament, un lucru fără precedent! Nu cred că a mai existat un asemenea caz în Republica Moldova. Acest lucru demonstrează că legea îi avantajează pe socialiști. Din perspectiva instituțiilor europene, pericolul este degradarea situației pe calea unui regim autoritar , un regim pe care guvernarea hibridă, democrată și socialistă, vrea să îl construiască.

Ovidiu Nahoi :Ce așteptați, în acest context, de la instituțiile europene?

Maia Sandu: Pentru noi, poziția Uniunii Europene este foarte importantă. Suntem într-o situiație foarte dificilă, fiindcă instituțiile statului sunt capturate și nu putem conta pe ele, atunci când vrem să ne apărăm drepturile. Riscurile fraudării viitoarelor alegeri parlamentare sunt enorme și doar semnale foarte puternice venite de la Bruxelles ar putea să tempereze încercările acestei guvernări de a ne fura voturile.

 
Interviu realizat de Ovidiu Nahoi cu Maia Sandu