Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șase persoane au fost ucise în urma protestelor violente care au cuprins Ierusalimul

Trei cetățeni israelieni au fost uciși, vineri seară, în Cisiordania de un palestinian care a intrat peste ei în casă înarmat cu un cuțit. Atacul vine după ce în timpul zilei, trei palestinieni au fost uciși și alte câteva sute de persoane au fost rănite în timpul unor ciocniri violente între palestinieni și forțele de ordine din Israel.

Tensiunile dintre Israel și Palestina sporesc după ciocnirile violente care au cuprins Ierusalimul.

Trei cetățeni israelieni au fost uciși, vineri seară, în Cisiordania de un palestinian care a intrat peste ei în casă înarmat cu un cuțit. Armata israeliană a anunțat că atacatorul de 19 ani a fost prins și ucis.

Atacul vine după ce în timpul zilei, trei palestinieni au fost uciși și alte câteva sute de persoane au fost rănite în timpul unor ciocniri violente între palestinieni și forțele de ordine din Israel.

Decesul celor trei palestinieni riscă să inflameze situaţia extrem de volatilă din Ierusalim, unde mii de tineri palestinieni protestează din cauza interdicţiei impuse de autorităţile israeliene cu privire la intrarea bărbaţilor sub 50 de ani pe Esplanada Moscheilor.

Concret, Israelul a instalat detectoare metalice la porțile prin care se ajunge la locurile de rugăciune.

Israelul susține că noile măsuri de securitate sunt necesare după ce doi polițiști au fost uciși în urmă cu o săptămână.

În urma acestei decizii, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că a înghețat relațiile cu Israelul.

Protestele s-au transformat în ciocniri violente între manifestanții palestinieni şi forţele israeliene, care au utilizat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a împrăştia mulţumea. De asemenea, palestinienii au aruncat cu pietre şi alte obiecte spre forţele israeliene din apropierea zidurilor Oraşului Vechi. Violenţe au avut loc şi la punctul de control Qaladia dintre Ierusalim şi Cisiordania.

În ultima săptămână, credincioşii palestinieni au refuzat să treacă prin detectoarele de metale şi s-au rugat pe străzile din apropierea moscheii al-Aqsa.