Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viktor Orban, la Băile Tușnad: Ungaria va sprijini Polonia în lupta cu liderii Uniunii Europene

viktor_orban.jpg

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Image source: 
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Premierul Viktor Orban susține că Ungaria are de gând să lupte pentru a apăra Polonia, după ce liderii europeni au ameninţat Varșovia cu posibile sancţiuni, în urma controversatelor reforme judiciare.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că va sprijini Polonia în lupta cu liderii Uniunii Europene, după ce Parlamentul de la Varșovia a adoptat legi controversate privind sistemul judiciar.

Bruxelles-ul a amenințat Varșovia cu posibile sancțiuni.

Declarația premierului Viktor Orban a fost făcută în România în cadrul unui discurs ținut la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.

”Ofensiva inchiziţiei împotriva Poloniei nu va avea niciodată succes, pentru că Ungaria va recurge la toate opţiunile legale pentru a demonstra solidaritate cu polonezii în Uniunea Europeană”, a spus premierul Orban într-un discurs ținut în faţa mulţimii de la Băile Tuşnad citat de News.ro.

Viktor Orban a intrat adeseori în dispute aprinse cu liderii europeni de la Bruxelles, care l-au condamnat pentru acţiunile sale nedemocratice și care ce au dus la erodarea statului de drept din Ungaria.

Doar că premierul maghiar nu s-a sfiit să se prezinte drept un luptător pentru libertate şi suveranitate naţională în faţa autorităţii ”ilegitime” de la Bruxelles.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier polonez, a condamnat reformele judiciare aprobate de parlamentarii conservatori de la Varşovia.

Tusk afirma că aceste măsuri riscă să ducă la marginalizarea Poloniei în Uniunea Europeană.

La rândul său, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat că vor exista sancţiuni disciplinare dacă parlamentarii conservatori nu amână reformele judiciare din Polonia.

În pofida avertismentelor, Senatul polonez a adoptat, vineri noapte, legea controversată care îi va permite guvernului să înlocuiască judecătorii din cadrul Curții Supreme.

Zeci de mii de oameni au protestat în urma votului în Varșovia, Cracovia și alte orașe poloneze.