Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Poloniei blochează controversatele proiecte de legi privind justiţia

presedinte_polonia_legi_justitie.jpg

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, se opune legilor privind justiţia (Foto: AFP/Vladimir Simicek)
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, se opune legilor privind justiţia (Foto: AFP/Vladimir Simicek)

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat luni că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii. Potrivit celor care au criticat documentele respective, textele amintite afectează independența justiției.

“Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate”, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda.

“Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării”, a afirmat şeful statului.

“Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (Camera inferioară a Parlamentului-n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii”, a declarat Andrzej Duda.

Mii de persoane au ieşit în stradă în întreaga Polonie în ultimele zile, pentru a protesta faţă de reformele în domeniul justiției, inițiate de conservatorii aflați la Putere. Manifestanţii acuză că proiectele respective subordonează politic sistemul judiciar.