Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul palestinian de externe: Tentativă de creare a unui conflict religios în regiune (Exclusiv RFI)

al_aqsa.jpg

Image source: 
rfi.fr Reuters/Ammar Awad

Emisarul preşedintelui american în Orientul Mijlociu ajunge  în Israel , în încercarea de a calma spiritele în regiune, după câteva zile de violențe, relatează France Presse. Cinci palestinieni au murit în urma ciocnirilor cu soldații isarelieni, la Ierusalim și pe Malul de Vest. În Cisiordania,  membrii unei familii israeliene au fost uciși brutal, cu lovituri de cuțit. Tensiunile au escaladat după ce autoritățile israeliene au amplasat detectoare de metal și camere de luat vederi pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, loc de însemnătate religioasă aparte pentru cele trei religii monoteiste (iudaism, islam, creștinism).

Între timp, Israelul transmite că nu va face niciun pas înapoi, invocând motive de securitate. Israelul încearcă să transforme un dosar politic în conflict religios, susține în schimb Ghada Arafat, consilier in Ministerul de Externe palestinian: 

Ghada Arafat: Când vine vorba de Ierusalim, nimeni nu poate controla trăirile oamenilor. Din nefericire, Israelul încearcă să transforme o problemă politică într-una religioasă. Nu putem accepta așa ceva. Dincolo de declarațiilor lor oficiale, dacă privim la ce fac în teren devine clar că asta urmăresc. Conform legislației internaționale, Ierusalimul este oraș ocupat și i se aplică prevederile Convenției de la Geneva. Prin urmare Israelul, în calitate de putere ocupantă, are obligația, prin lege, să apere locurile sfinte și libertatea religioasă. Ori ei fac taman invers.

Rep.: Israelul susține că încearcă să facă locul mai sigur. 

G.A.: Încearcă să provoace. Într-o situație de instabilitate, ei știu că pot face ce vor. De exemplu, după ce au început aceste violențe, pentru prima dată au închis accesul la moscheea al-Aqsa. Nimeni nu știe ce au făcut apoi acolo. Se folosesc de tensiunea pe care o creează pentru a-și putea justifica acțiunile ulterioare. 

Rep.: Am văzut palestinieni împușcați mortal în aceste zile. Dar am văzut și o crimă înfiorătoare: membrii unei familii israeliene înjunghiați. 

G.A.: O familie de colonizatori israelieni, într-o colonie. Cam la asta ne putem aștepta de la oameni ce trăiesc sub ocupație. E exact rezultatul pe care îl obține Israelul, atunci când transformă un conflict politic în conflict religios. Oamenii nu mai au răbdare. Israelul ar trebui să dezamorseze conflictul, nu să-l alimenteze.

Rep.: Aici e vorba de o crimă înfiorătoare.

G.A.: Vă înțeleg. Nu încerc să justific așa ceva. E o mare diferență între a justifica o acțiune și a spune, public și răspicat, motivele care provoacă această situație. Eu insist asupra motivelor: ocupația și abuzurile israeliene. Fiecare acțiune provoacă un răspuns, fie că îl aprobăm sau nu. Noi am transmis clar că atunci când vine vorba de rezistență, promovăm protestele pașnice. Dar în același timp, Autoritatea Palestiniană nu e un guvern propriu-zis, avem limite și nu ne putem controla oamenii zi și noapte.

Rep.: Mahmoud Abbas a tăiat relațiile cu Israelul. Ce înseamnă asta, exact, pentru că legăturile erau firave oricum?

G.A.: Legăturile nu erau puternice pentru că simțim că Israelul ne duce cu preșul , încearcă doar să câștige timp. Așa că președintele Abbas a transmis: fără alte discuții până când lucrurile revin la normal. Joi avem o întâlnire a liderilor arabi care vor discuta această problemă. Pentru noi e o singură soluție: Israelul să renunțe la porțile de control și la celelalte măsuri similare. Dacă se revine la ce era înainte, spiritele se vor calma. 

Rep.: În opinia dvs., Iordania ar putea face mai mult pentru rezolvarea conflictului? 

G.A.: Iordania face tot ce-i stă în putință pentru a rezolva această situație fără escaladări politice. 

Rep.: Concret, ce face Iordania?

G.A.: Discută cu Israelul și cu lideri ai comunității internaționale să-i convingă pe israelieni să readucă lucrurile la normal. Să renunțe la ultimele măsuri. 

Rep.: Ar putea face mai mult?

G.A.: Uneori e mai inteligent ca lucrurile să se facă pas cu pas.

Rep.: Emisarul președintelui american Trump ajunge în Israel pentru a încerca să clameze spiritele. Va reuși? Vă legați speranțele de această vizită?

G.A.: Da. Sperăm. E unul din eforturile internaționale pe care le salutăm. 

Rep.: Multe voci vorbesc deja de cea de-a 3-a Intifadă. E un scenariu posibil, la cum stau acum lucrurile?

G.A: Sperăm că nu. Oamenii noștri au suferit deja enorm și nu vrem să vedem tot ce s-a construit între timp complet distrus. Dar spiritele sunt foarte încinse. Și nu numai la Ierusalim. Sperăm că situația se va calma.

Rep:  Sunt îngrijorări situația din Fâșia Gaza s-ar putea deteriora din nou?

G.A.: E posibil. Și acolo acțiunile Israelului sunt percepute ca o instigare la conflict religios.