Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Experimente nucleare şi efectele lor biologice şi istorice

bomba.jpg

Test nuclear în atolul Bikini
Sursa imaginii: 
pixabay.com

În mijlocul dezbaterilor despre înarmare versus reducerea costurilor militare, Pagina de istorie de astăzi readuce în atenție primul experiment american cu o bombă atomică subacvatică. Acesta avea loc în 25 iulie 1946, când americanii au detonat o astfel de bombă în atolul Bikini. Care au fost urmările acestor experiemente, aflaţi din Pagina de istorie.

La peste 70 de ani de la experiementele cu bombe nucleare, făcute de americani în Oceanul Pacific, savanţii de la Stanford University au studiat efectele expunerii la radiaţii. Ei au ajuns la concluzia că viaţa marină şi-a revenit cu greu, după cele şapte decenii de la detonări, dar acest lucru s-a întâmplat.

Atolul Bikini se află în Insulele Marshall, un lanţ de insule vulcanice aflate între Hawaii şi sud-estul Asiei. Imediat după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, americanii au folosit această zonă pentru a detona 23 de bombe nucleare într-o perioadă de nouă ani, care a început în 1946.

Una dintre cele mai mari bombe, Castle Bravo, a avut urmări însemnate asupra zonei. Băştinaşii au fost evacuaţi din zonele apropiate, după ce multe persoane au suferit din cauza expunerii la radiaţii.

Însă bombele atomice subacvatice nu au fost primele detonate de americani. Primul test cu o bombă atomică a avut loc cu un an mai devreme, pe 16 iulie1945, într-o zona nepopulată din statul american New Mexico. A fost un exerciţiu pentru cele două bombe care au făcut, în luna august 1945, ravagii la Hiroshima şi Nagasaki, când au murit, în câteva minute, peste 200.000 de oameni. Însă despre bombardarea celor două oraşe japoneze, vom vorbi într-o altă pagină de istorie.

Nu doar americanii au făcut experimente nucleare. Cea mai puternică bombă atomică detonată vreodată a avut o forţă de 50 megatone de TNT, de 2.500 de ori mai mare decât bomba de la Nagasaki. Dispozitivul nuclear a fost detonat de URSS în cadrul unui test desfăşurat în 1961, într-un arhipelag din Oceanul Arctic, în nordul Rusiei. În prezent, în lume există opt state care au detonat bombe nucleare.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 25 iulie 2017