Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Barna (USR): Modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţă este ilegală

dan_barna_usr_modificare_cod_fiscal_ilegala.jpg

Impozitarea contractelor part-time naşte controverse (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Impozitarea contractelor part-time naşte controverse (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Impozitele şi taxele trebuie să fie proporţionale cu veniturile, declară la RFI purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna. El critică decizia Guvernului privind impozitarea contractelor part-time.

Dan Barna spune că “această măsură menită în viziunea PSD să mai umple gaura de resurse în care a târât România, prin măsurile total nerealiste pe care le-a propus şi în campanie şi pe care a început să le aplice are o problemă majoră legată de legalitate (…). Se încalcă unul din principiile fundamentale ale economiei, acela conform căruia într-un stat impozitele şi taxele sunt proporţionale cu veniturile (…). Dincolo de perspectivele economice pozitive sau negative, unde într-adevăr este o discuţie, rămâne problema de legalitate. Modificarea Codului Fiscal, care este o lege organică, prin Ordonanţă este un lucru ilegal. De asemenea, termenul. În Codul Fiscal este prevăzut foarte clar că măsurile din sfera aceasta fiscal-bugetară trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, tocmai pentru o minimă predictibilitate”.

Purtătorul de cuvânt al USR critică şi taxa de solidaritate dorită de Guvern: “USR este categoric împotriva unei astfel de taxe de solidaritate, întrucât criteriile care ar trebui avute în vedere sunt foarte difuze în acest moment. De la ce moment se socoteşte că un om trebuie să devină solidar cu societatea, de la ce moment munca e considerată un viciu, care trebuie taxat suplimentar (…). Este din nou o măsură din aceasta care pare citită într-o broşură pe avion, care încearcă de fapt să sancţioneze pe aceia care muncesc mai mult, pe aceia care sunt performanţi pentru că au investit în educaţie. Sancţionăm componenta activă a societăţii, asta este taxa de solidaritate”.

Guvernul a aprobat joia trecută o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, în prezent de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim. Excepţie de la această prevedere fac elevii, studenţii şi pensionarii.

Dan Barna, despre impozitarea contractelor part-time