Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA ar putea furniza armament de luptă Ucrainei

Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estul Ucrainei și retragerea armamentului greu

Statele Unite ale Americii ar putea trimite arme Ucrainei, o acțiune de sprijin în lupta împotriva rebelilor proruşi din estul țării, anunță noul reprezentant special american pentru Ucraina.

Kurt Volker spune că este vorba de o revizurire activă din partea Washington-ului a politicilor în acest domeniu. Înarmarea de către americani a forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei în chestiunea conflictului separatist, spune reprezentantul special american pentru Ucraina, care precizează însă că nu crede că măsura ar fi una provocatoare. Declarația de acum vine la scurt timp după ce Departamentul american de Stat le-a cerut părţilor implicate în conflictul din estul Ucrainei să respecte un fragil armistiţiu.

”Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei să se apere şi să elimine tancuri, de exemplu, ar ajuta” să împiedice Rusia să mai ameninţe Ucraina, a explicat Kurt Volker. Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea în estul Ucrainei va necesita un ”dialog strategic” cu Rusia.

Administraţia fostului preşedintelui Obama a oferit Ucrainei susţinere diplomatică, financiară şi militară neletală, numai că Donald Trump a sugerat în campania electorală că ar putea relaxa sancţiunile impuse de SUA Rusiei.

Poziţia sa s-a schimbat radical însă, atunci când l-a primit la Washington pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în luna iunie. Mai mult, în cursul unei vizite la Varşovia înainte de summitul G20, Trump a îndemnat Moscova să îşi ”înceteze activităţile destabilizatoare din Ucraina”. Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, iar de atunci aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie.