Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul renunță la detectoarele de metale. C. Diaconescu la RFI: Câtă vreme armele nu tac, nu putem vorbi de cooperare

al_aqsa.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr Reuters/Ammar Awad

Israelul a decis să renunțe la amplasarea de detectoare de metale la intrarea pe Esplanada Moscheilor, măsură luată la mijlocul lunii și care a provocat furia palestinienilor, atacuri sângeroase și pierderi de vieți. În schimb, autoritățile de la Tel Aviv vor amplasa camere de luat vederi și alte metode de securitate, mai puțin invazive, a anunțat premierul Netanyahu, citat de BBC. 

 

Orice fel de incident, aparent minor, poate escalada în regiune de o manieră dramatică. Vizita emisarului american în Orientul Mijlociu a contribuit la calmarea spiritelor, crede fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. Atâta timp cât pe străzi e violență, dialogul și implicit găsirea de soluții sunt imposibile, adaugă Cristian Diaconescu la RFI: 

Situația în zonă și în general în Orientul Mijlociu este extrem de tensionată. La limită. De aceea reținerea părților în a continua o serie de acțiuni care ar tensiona evident că este primul semnal care este necesar să fie dat. Cel mai important este să nu fie întrerupt dialogul. Indiferent de cât de categorice sunt pozițiile de o parte și de alta față de temele în discuție este important ca dialogul să continue pe aceste subiecte. Nu putem avea soluții politice sau diplomatice câtă vreme violența este în desfășurare. Câtă vreme armele nu tac și acționează nu putem vorbi în niciun fel de cooperare.”

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral: