Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană : sancțiunile impuse de Congresul SUA Rusiei pot afecta interese și companii europene

Comisia Europeană și-a exprimat într-un comunicat ”îngrijorarea” după adoptarea de către Congresul american a unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. Executivul comunitar s-a declarat îngrijorat, pe de o parte, de "posibilul lor impact asupra independenței energetice a Uniunii" și, pe de altă parte, de "posibilele consecințe politice negative".

Comisia Europeană a amintit Washingtonului importanţa coordonării politicii de sancţiuni între toate ţările membre G7 și a avertizat că rămâne ”pregătită să acţioneze în vederea protejării intereselor europene”, în cazul în care congresmenii americani nu ţin cont de aceste temeri. Adoptat marţi aproape în unanimitate de camera inferioară a Congresului american, proiectul de lege - care este necesar să fie adoptat şi de Senat pentru a deveni lege - impune sancţiuni nu doar Rusiei, ci şi Iranului şi Coreei de Nord. Comisia aminteşte, în acest comunicat, că proiectul de lege prevede ”impunerea unor sancţiuni oricărei companii inclusiv europene care contribuie la dezvoltarea, mentenanţa, modernizarea sau repararea oleoductelor care exportă energie provenind din Rusia”. ”După ce va intra în vigoare ar putea să afecteze infrastructuri care transportă resurse energetice în Europa, dar şi proiecte cruciale obiectivelor europene de diversificare energetică precum proiectul cu privire la gaze naturale lichefiate (GNL) la Baltica”, se arată într-un comunicat. ”Uniunea Europeană este în prezent pe cale să-şi exprime îngrijorările pe căi diplomatice pe lângă Statele Unite şi omologii lor”, continuă Comisia adăugând că ”va continua să supravegheze îndeaproape procesul legislativ în Statele Unite şi implementarea proiectului de lege şi va acţiona rapid în cazul în care este necesar”. La rândul său,Jean Claude Juncker a ameninţat că Uniunea e pregătită să acţioneze ”în câteva zile” în cazul în care noile sancţiuni americane impuse ruşilor subminează securitatea energetică a blocului european. ”America prima nu poate să însemne că interesele Europei sunt ultimele”, a subliniat Juncker referindu-se la celebra lozincă din campanie a lui Trump.

Camera Reprezentanților a adoptat cu cvasiunanimitate noi sancțiuni împotriva Rusiei, un proiect care provoacă indignarea Moscovei, dar și a Europei, deoarece el ar permite să fie sancționate companii europene. Proiectul, care mai trebuie adoptat de Senat, penalizează anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și amestecul în conflictul din Ucraina.  Dacă textul trece de Senat, președintele Donald Trump va putea face uz de dreptul său de veto mai ales că acesta nu îi permite să suspende vreuna dintre sancțiuni.