Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Musulmanii americani îl consideră ostil pe Trump și critică politicile lui

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Doi din trei americani musulmani se declară nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă Statele Unite, iar 74% dintre musulmanii din această țară sunt de părere că președintele Donald Trump are o atitudine neprietenoasă față de musulmani, relevă un sondaj de opinie realizat de Pew Research Center și dat publicității miercuri.

Noile date sunt în contrast cu rezultatele unei anchete sociologice similare din 2011, realizată în timpul mandatului președintelui Barack Obama, conform cărora 56% dintre americanii musulmani erau mulțumiți de direcția în care se îndreptau Statele Unite, iar 64% considerau că Obama avea o atitudine prietenoasă față de musulmani. Potrivit sondajului citat, 78% dintre musulmanii americani afirmă că au votat pentru candidata democrată Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din 2016, în timp ce 8% l-au votat pe Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă. Jumătate dintre respondenți estimează că în ultimii ani a devenit tot mai dificil să fii musulman în Statele Unite, iar aproape jumătate declară că în ultimul an s-au confruntat cel puțin o dată cu discriminări. Mai mult de jumătate dintre musulmanii americani intervievați au spus că media americană relatează în mod incorect despre islam. Totuși, nouă din zece respondenți au declarat că se simt mândri că sunt americani, iar 60% dintre musulmanii de peste Ocean cred că au multe în comun cu majoritatea americanilor, mai arată studiul realizat de Pew Research Center.

La sfârșitul lunii trecute, Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite a decis să permită implementarea, în mare parte, a măsurilor conținute în controversata ordonanță antiimigrație emisă de președintele american Donald Trump. Președintele a emis pe 6 martie o nouă ordonanță executivă antiimigrație, impunând restricții temporare de călătorie cetpțenilor din șase țări situate în Africa și Orientul Mijlociu. Noua ordonanță a fost emisă după ce o măsura similară, adoptată în ianuarie, a fost blocată de o instanță federală. Noua ordonanță prezidențială vizează cetățenii din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen, cărora le pot fi impuse interdicții de călătorie timp de cel mult 90 de zile. Irakul, care figura pe prima lista, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului. Măsurile, care vizează cetățeni din state preponderent musulmane, urmează să fie in vigoare cel mult 120 de zile și urmează să fie reanalizate în octombrie. Până atunci, instanța supremă permite blocarea venirii în Statele Unite a cetățenilor din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria și Yemen care "nu au relații de bună-credință cu o persoana ori entitate din Statele Unite".

Să mai spunem că un alt sondaj arată că – pe acest fundal - unul din trei musulmani din Statele Unite se teme că ar putea fi vizat de grupuri care susțin supremația albilor după alegerea președintelui Donald Trump, în timp ce 42% dintre ei afirmă că, la școală, copiii lor au fost hărțuiți din cauza religiei lor, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici Sociale și Înțelegere și dat publicității luna trecută. Potrivit sursei citate, 38% dintre musulmani se tem că ar putea fi victime ale grupurilor care susțin supremația albilor, un procent mult mai mare decât în cazul altor religii, iar aproape unul din cinci muslumani intenționează să părăsească Statele Unite ”dacă acest lucru devine necesar”. Prin comparație, 27% dintre evrei, 11% dintre protestanți și 8% dintre romano-catolici și-au exprimat aceleași îngrijorări. Un procent de 42% dintre musulmani au afirmat că, la școală, copiii lor au fost hărțuiți din cauza religiei lor. În unul din patru cazuri a fost implicat un profesor, conform sondajului.