Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Afacerea Watergate sau cum doi jurnalişti au dat jos un preşedinte american

watergate.jpg

Complexul Watergate din Washington D.C.
Sursa imaginii: 
Wikipedia / domeniu public

Richard Nixon, al 37-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, a rămas în istoria lumii drept primul preşedinte american obligat să demisioneze. Astăzi se împlinesc 43 de ani de când Camera Reprezentanţilor SUA a decids punerea sub acuzare a preşedintelui Nixon. De unde i s-a tras totul şi ce consecinţe a avut Afacerea Watergate aflaţi din Pagina de istorie.

Totul a început în vara anului 1972, când preşedintele republicanul Richard Nixon, care dorea să candideze pentru un nou mandat, decide să-şi spioneze adversarii din Partidul Democrat. Comitetul Naţional Democrat avea biroul în clădirea Watergate. Aici urmau a fi instalate câteva microfoane. Misiunea se soldează cu un eşec, deoarece „spărgătorii” sunt prinşi. Din nefericire pentru Nixon, poliţia realizează că cei arestaţi nu erau simpli delicvenţi. Legătura lor cu Casa Albă este verificată şi demonstrată. Urmează un val de demisii ale unor persoane din conducerea Comitetului pentru Realegerea preşedintelui Nixon. În ziua imediat următoare Casa Albă declară că „nu are niciun amestec în respectivul incident”.

Totul putea fi uitat dacă nu insistau să continue investigaţia, pe cont propriu, doi jurnalişti de la Washington Post: Carl Bernstein şi colegul său Bob Woodward. Graţie unei surse, numite conspirativ “Deep thoat”, adică “voce joasă”, care s-a dovedit, ulterior, a fi directorul ajunct al FBI,  ei reuşesc, în scurt timp, să publice diferite materiale pe marginea spargerii de la Watergate. Cei doi ajung la concluzia că spargerea nu a fost una întamplătoare, ci a fost un ordin politic. Au urmat principiul follow the money, adică jurnaliştii americani au căutat urma banilor şi au descoperit că cei cinci spărgători fuseseră plătiţi cu banii strânşi pentru campania lui Nixon, nici aceştia tocmai albi.

Cu toate acestea, Nixon este reales în noiembrie 1972. Însă la începutul lui 1973, începe procesul celor implicaţi în scandalul Watergate. Încetul cu încetul, cei implicaţi ies la lumină şi faptele de corupţie depistate au dus la demisia preşedintelui Richard Nixon.

Însă acest scandal a dus şi la schimbări legislative în SUA. Atunci au apărut Legea prerogativelor de război, Legea prin care erau stabilite plafoane pentru contribuţii şi cheltuieli în campania electorală şi Legea privind Libertatea Informaţiei. De asemena, Afacerea Watergate a arătat, încă o dată, cât de important este rolul presei în calitate de păzitor al democraţiei.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 27 iulie 2017