Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Igor Dodon vrea să interzică prin lege partidele unioniste

Președintele prorus, Igor Dodon, susține că va veni în scurt timp cu o inițiativă legislativă privind interzicerea activității partidelor unioniste din R.Moldova. Mai exact, Dodon vrea să interzică activitatea oricărui partid politic care pledează pentru ”lichidarea statalității și suveranității”, inclusiv prin unirea cu România.

Într-un dialog cu jurnaliștii, la Reședința sa de la Condrița, șeful statului, Igor Dodon a anunțat că în toamna acestui an, va fi înregistrat proiectul de lege care se referă la interzicerea oricărei formațiuni politice sau organizații neguvernamentale care pledează pentru lichidarea statalității, fie că e vorba despre partide care vor unirea cu România, fie de cele care vor alipirea la Rusia”, a declarat Dodon. Șeful statului a făcut trimitere la o ”prevedere similară care ar exista în legislația României”.

Recent, Igor Dodon, profund indignat de ”declarațiile și acțiunile” fostului președinte român, Traian Băsescu, la Congresul extraordinar al Partidului Unității Naționale de la Chișinău, a afirmat că acestea "confirmă bănuielile socialiștilor că o parte însemnată a clasei politice de la București dorește lichidarea statalității moldovenești", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

 ”Băsescu este unul dintre cei mai radicali și mai ridicoli exponenți ai unionismului, dar nu este unicul. Sunt mulți ca el. Campania propagandistică 'Basarabia — pământ românesc' a fost lansată pe timpul lui Băsescu"."Toată această propagandă unionistă a dăunat mult relațiilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Dar tocmai acesta e unul dintre obiectivele unioniștilor — să nu permită 'reîntregirea Republicii Moldova', fiindcă o Moldova 'reîntregită' nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge pe Nistru", susține Dodon.

Totodată, la întâlnirea cu jurnaliștii moldoveni, Igor Dodon a anunțat că vineri, la Chișinău, va avea o întrevedere cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Cei doi vor merge sâmbătă la Tiraspol, unde vor participa la manifestațiile cu ocazia celor 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin a fost convocat miercuri, din nou, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, unde  autoritățile au avertizat că participarea delegațiilor oficiale din Federația Rusă la manifestațiile din stâna Nistrului pot afecta relațiile moldo-ruse.

Între timp, mai mulți experți de la Chișinău au inițiat o petiție împotriva vizitei lui Rogozin, menționând că acesta trebuie declarat persona non grata în R.Moldova. ”Demnitarul are un comportament obraznic, sfidător, iar prezența lui pe teritoriul Republicii Moldova provoacă numai scandaluri”.

”Semnatarii acestui Apel, revoltați de ultimele declaraţii ale lui Dmitrii Rogozin, preocupați de continuarea exercițiilor militare și acțiunile autorităţilor separatiste din regiune transnistreană, susţinute în mod deschis de către autorităţi de nivel înalt ale Federaţiei Ruse, cheamă toți cetățenii de bună credință să semneze o petiție prin care cer declararea lui Dmitrii Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova.

Este timpul să spunem ”STOP!” oricăror vizite ale sponsorului separatismului din Republica Moldova, susținătorul deschis al războiului hibrid contra cetățenilor țării noastre”, susțin autorii petiției on-line.

 
Valeria Vițu, Chișinău