Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


N.Negru: Mizele Rusiei şi interesul electoral al lui Igor Dodon sunt motivele vizitei lui Rogozin în R. Moldova

rogozin.jpg

Dmitri Rogozin la tribuna Sovietului suprem de la Tiraspol
Image source: 
europalibera.org

Vizita anunţată a lui Dmitri Rogozin la Chișinău și la Tighina a trezit numeroase critici și nemulțumiri în societate, mai ales că are loc la aniversarea a  25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnitreană, spune la RFI, analistul  Nicolae Negru. El este de părere că mizele Rusiei şi interesul electoral al lui Igor Dodon sunt singurele motive pentru această întâlnire

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reconfirmat că urmează să îl primească vineri în vizită pe  vicepremierului rus, Dmitri Rogozin.

Vizita anunţată a acestuia la Chișinău și la Tighina a trezit numeroase critici și nemulțumiri în societate, mai ales că are loc la aniversarea a  25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnitreană, spune la RFI, analistul  Nicolae Negru.

El este de părere că mizele Rusiei şi interesul electoral al lui Igor Dodon sunt singurele motive pentru această întâlnire:

Președintele Igor Dodon a precizat că va discuta cu vicepremierul rus de probleme ce ţin de cooperarea economică, problemele migranţilor moldoveni în Rusia și problema reglementării transnistrene.

„Este planificată o întrevedere bilaterală cu mine, președintele Republicii Moldova, vineri, în a doua jumătate a zilei. Vom discuta tot ce ține de agenda bilaterală, în special mă interesează domeniul comerțului, următorii pași pentru amnistia pentru migranții noștri care lucrează în Federația Rusă. Vom aborda și subiecte ce țin de Transnistria”, a declarat Igor Dodon. 

„Vineri vine Rogozin. Mi-a confirmat mai devreme că vrea să vină în ciuda tuturor eforturilor guvernării. Detaliile vizitei încă nu le am. Întrevederea va avea loc în a doua jumătate a zilei”, a declarat Dodon.

Întrebat cu ce transport vine Rogozin, șeful statului a răspuns: „Nu știu, cu motocicleta probabil. Poate va veni cu un avion Air Moldova și atunci dacă se întâmplă ceva, responsabilitate va fi a guvernării.”

Totodată, Dodon a precizat că spre seară va merge împreună cu Rogozin în stânga Nistrului, de unde vor reveni la Chișinău a doua zi, la fel împreună, urmând ca spre seară Rogozin să plece din Republica Moldova.

Amintim că anterior Chișinăul a refuzat delegației ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să vină pe teritoriul Republicii Moldova cu avion militar. Delegația rusă urma să ajungă la Tiraspol pentru a marca 25 de ani de la desfășurarea trupelor de pace la Nistru.

Ulterior oficialul rus a declarat că oricum va veni la Chișnău. Astăzi ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Anterior, premierul Pavel Filip declarase că Dmitri Rogozin nu poate să vină cu un avion militar până la Tiraspol, poate veni însă cu un avion de rută sau cu un autobuz.