Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


J. C. Juncker: Nu exclud posibilitatea impunerii unei noi legislaţii referitoare la standardele alimentare

“Nu îmi place ideea că ar exista o Europa de categoria a II-a”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Juncker într-o conferinţă de presă

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a catalogat "inacceptabile" presupusele standarde duble privind alimentele în spaţiul comunitar, după o serie de critici ale unor state est-europene, inclusiv ale României.

Tema aceasta a devenit rapid un subiect presant fiindcă au fost aduse în discuţie argumente care ţin inclusiv de faptul că standardele diferite ar fi imaginea unei Europe cu mai multe viteze.

Mai multe studii au arătat că multe produse alimentare vândute de producător multinational în estul Europei conţin ingredintele mai ieftine, de calitate inferioară faţă de vesiunile vândute sub aceeaşi marcă în Occident.

“Nu îmi place ideea că ar exista o Europa de categoria a II-a”, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă, notează news.ro

Juncker a precizat că va publica în septembrie o serie de linii directoare privind interpretarea directivelor existente pentru securitatea alimentară, dar nu a exclus nici posibilitatea impunerii unei noi legislaţii în acest sens.

Companiile alimentare şi-au apărat practicile, spunând că pieţe diferite au gusturi diferite şi că ingredientele sunt listate cu acurateţe. De asemenea, ei au notat că puterea de cumpărare a consumtatorilor este diferită în Est şi în Vest. Mâncarea este cu aproximativ 25% mai ieftină în Cehia decât în Germania, precizează Reuters.

Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România au criticat în acest an mai mulţi producători mari de alimente, afirmând că nu este etic ca produse vândute sub aceeaşi marcă să aibă o calitate inferioară, şi au efectuat testarea unor produse.