Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Referendumul consultativ, inițiat de Igor Dodon, nu va avea loc

dodon_1.jpg

Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova a stopat pregătirile pentru desfășurarea referendumului republican consultativ, inițiat de președintele prorus,Igor Dodon. Decizia CEC vine, la scurt timp, după ce Curtea Constituțională a invalidat decretul semnat de Dodon, menționând că șeful statului și-a depășit competențele și a încălcat Constituția. Igor Dodon amenință cu proteste și califică decizia magistraților drept ”o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național”.

Membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat, joi, în cadrul unei ședințe că au fost abrogate deja toate hotărârile adoptate în vederea organizării și desfășurării referendumului republican consultativ din 24 septembrie, printre care planul de acțiuni, degrevarea membrilor care nu activează la CEC, locul și timpul primirii documentelor pentru înregistrarea participanților la referendum.

Trebuie spus că, judecătorii Curții Constituționale au admis joi, sesizarea Partidului Liberal, declarând neconstituțional decretul lui Dodon privind organizarea plebiscitului republican. Potrivit hotărârii instanței,”Curtea a reținut că întrebările formulate depășesc competențele constituționale ale Președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ. Curtea a subliniat că este contrar spiritului și literei Constituției ca Președintele, sub „acoperirea” sintagmei „probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic”.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Dodon:Decizia CC - o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune

Șeful statului a criticat dur hotărârea CC. ”Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama”.

”Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. CC a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului”.”În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale,vom veni cu alte inițiative în acest sens. Convocăm vineri ședința Consiliului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

 

Speakerul Parlamentului: CC i-a dat un semnal clar lui Dodon că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constituțional

Și președintele Parlamentului, Andrian Candu a comentat hotărârea magistraților.”Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal și a dat un semnal clar președintelui Dodon că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constituțional”. Potrivit lui Candu, ”demersurile prin care se încearcă lansarea pe bani publici a unor pre-campanii electorale trebuie și vor fi blocate”.

Amintim că, Igor Dodon își dorea să afle, la referendum, părerea cetățenilor pe marginea a patru chestiuni și anume, abrogarea legii care pune miliardul pe umerii cetățenilor, sporirea competențelor președintelui țării în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului, reducerea numărului deputaților de la 101 la 71. Și cea de-a patra întrebare pe care insista șeful statului se referă la introducerea în instituțiile de învățământ a disciplinei ”Istoria Moldovei”.

Comentatorul moldovean, Dionis Cenușă spunea la RFI că decretul semnat de Dodon ”este un act pur populist”.”Campania electorală continuă pentru Dodon. El nu a realizat că alegerile prezidențiale s-au încheiat în 2016, iar cele parlamentare sunt la finele lui 2018. Prin acest referendum consultativ hibrid, președintele Dodon vrea să atingă cele mai sensibile subiecte, astfel sperând să-și crească popularitatea. Iar cu propria popularitate să-i facă imagine și Partidului Socialiștilor. Vedem că șeful statului se îndreaptă în diverse direcții, chiar dacă competențele lui sunt limitate”, declara la RFI expertul moldovean, Dionis Cenușă.

541