Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul de la Londra, criticat că nu a făcut nimic timp de 13 luni într-o chestiune vitală

brexit.jpg

Executivul britanic a comandat un studiu studiu privind migrația din UE. Criticii spun că studiul ar fi trebuit comandat mai devreme și că incertitudinea a început deja să-i alunge pe cetățenii Uniunii de pe piața britanică a muncii.
Image source: 
pixabay.com

Executivul britanic a comandat un studiu privind migrația din UE pe baza căruia va pune la punct un sistem de imigrație post-Brexit. Cum, însă, de la referendumul prin care britanicii au votat ieșirea Marii Britanii din UE a trecut mai mult de un an déjà și realizarea studiului va dura un an de acum înainte, Guvernul de la Londra este aspru criticat. Uniunea Europeană, opoziția laburistă, dar și voci din interiorul partidului de guvernământ susțin că studiul ar fi trebuit comandat mai devreme și că incertitudinea a început deja să-i alunge pe cetățenii Uniunii de pe piața britanică a muncii.

Petru Clej: Acest studiu îi este comandat Comitetului Consultativ pentru Migrație și va fi gata în septembrie 2018, cu numai șase luni înaintea încetării statutului de membru al Uniunii Europene. Acest studiu vrea să vadă care este impactul încetării calității de membru cu privire la liberatea de mișcare. Inițial, adjunctul doamnei Amber Rudd  a spus că în martie 2019 încetează liberatea de mișcare a persoanelor, dar Amber Rudd l-a corectat și a spus că aceasta este doar o noțiune, pentru că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, dar nu va avea loc o schimbare majoră. Persoanele care vor veni din Uniunea Europeană vor avea aceleași drepturi, dar vor trebui să se înregistreze. Această situație tranzitorie ar urma să dureze o perioadă nedeterminată, probabil minim doi, trei sau chiar patru ani.

Reporter: Cum de abia acum se face un astfel de studiu?

Petru Clej: Criticile sunt venite atât din afară, din partea Uniunii Europene, cât și din interior, din partea opoziției la Partidul Conservator, dar și din interiorul Partidului Conservator. Toată lumea spune că este mult prea târziu. De la referendumul din iunie 2016, când electoratul a votat ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a pierdut. Ceasul ticăie, vorba lui Michel Barnier și Marea Britanie nu a făcut nimic în această chestiune absolut vitală, respectiv libertatea de mișcare, statutul cetățenilor UE din Marea Britanie.

Reporter: Mai multe companii și-au exprimat preocuparea că nu vor mai putea angaja mâna de lucru pentru a putea funcționa. Există și instituții care se gândesc să își mute sediile din Marea Britanie după Brexit. Cât de mari sunt în această privință temerile?

Petru Clej: Confederația Industriei Britanice a făcut presiuni asupra guvernului ca să demareze această acțiune. Există numeroase sectoare ale economiei britanice care nu pot să funcționeze fără mână de lucru din Uniunea Europeană. Mă gândesc la sectorul medical, unde sunt 80.000 de locuri vacante, sectorul construcțiilor, sectorul hotelier, restaurante. Evident că aceste sectoare nu ar putea funcționa. De aceea, guvernul britanic, deși, inițial, era înclinat către un Brexit dur, acum este din ce în ce mai flexibil la chestiunea migrației, care a decis votul din 23 iunie 2016.

Reporter: Guvernul de la Londra vizează să aducă migrația netă în Regatul Unit sub pragul de 100.000 de persoane, de la 248.000 în 2016. A explicat cineva cum se va ajunge la acest deziderat?

Petru Clej: Este mult prea complicat. Chestia cu migrația netă a devenit iluzorie. A rămas ca un obiectiv în programul de guvernare al cabinetului May, dar cel mai important este că nu s-a stabilit nicio dată internă la care poate fi atinsă scăderea migrației nete sub 100.000. Politicienii aflați la guvernare își dau seama că nimeni nu știe și nu își pot imagina cum va arăta Marea Britanie după ieșirea din Uniunea Europeană.

 

Petru Clej despre studiul britanic privind privind migrația din UE și libertatea de mișcare a cetățenilor europeni în Regatul Unit după Brexit