Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pakistan: Premierul a demisionat, după decizia Curţii Supreme în legătură cu scandalul 'Panama Papers'

images.jpg

Sursa imaginii: 
PHOTO: REUTERS

Curtea Supremă a decis vineri, în unanimitate, că Nawaz Sharif, nu poate să ocupe funcţii publice şi a ordonat lansarea unei anchete penală care să îl vizeze pe el şi familia sa. De asemenea, instanţa l-a descalificat pe ministrul de Finanţe Ishaq Dar.

Decizia l-a obligat pe Sharif să îşi dea demisia de la conducerea Guvernului pentru a treia oară de-a lungul carierei sale politice controversate, scrie AFP.

La citirea verdictului, susţinătorii opoziţiei au izbucnit în aplauze şi au ieşit în stradă scandând sloganuri anti-Sharif şi împărţind dulciuri trecătorilor.

Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a demisionat din funcţie la puţin timp după ce Curtea Supremă a stabilit punerea lui sub acuzaţie pentru dosoarele de corupţie care planează asupra familiei sale, a anunţat biroul şefului Guvernului, citat de Reuters.

Curtea le-a ordonat autorităților să formuleze plângeri penale contra lui Nawaz Sharif, celor doi fii, fiicei și ginerelui său, precum și unui membru al partidului său. Procesul ar urma să dureze cel mult șase luni. De asemenea, Curtea Supremă pakistaneză i-a solicitat Comisiei Electorale Centrale să-i retragă calitatea de parlamentar lui Sharif, care nu va mai avea posibilitatea de a deveni membru al legislativului de la Islamabad, ceea ce va implica pierderea funcției de prim-ministru al Pakistanului. Sharif a explicat că s-a retras deşi are “rezerve serioase” în legătură cu procesul judiciar.

Curtea Supremă a decis vineri, în unanimitate, că Sharif nu poate să ocupe funcţii publice şi a ordonat lansarea unei anchete penală care să îl vizeze pe el şi familia sa. De asemenea, instanţa l-a descalificat pe ministrul de Finanţe Ishaq Dar.

Decizia vine la finalul unei anchete privind averea familiei sale, după scandalul Panama Papers din 2015, care a scos la iveală legăturile dintre copiii lui Sharif şi companii offshore.

Decizia pune capăt anticipat celui de-al treilea mandat al lui Sharif, cu aproximativ un an mai devreme decât era programat.

Nici un premier pakistanez nu a dus la bun sfârşit un mandat de cinci ani. Majoritatea au fost demişi de armată, de Curtea Supremă sau de propriul partid, în timp ce unii au fost asasinaţi.

Curtea Supremă din Pakistan a decis în aprilie că nu există suficiente dovezi de corupţie pentru îndepărtarea lui Nawaz Sharif din funcţia de premier al ţării, în urma scandalului Panama Papers şi a ordonat o anchetă aprofundată în transferurile de bani.

Acum, partidul Muslim League-Nawaz (PML-N) din care face parte Nawaz Sharif şi care are majoritatea în Parlament, este așteptat să numească un nou prim-ministru până la alegerile care vor avea loc anul viitor.