Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon despre interzicerea avionului rus pe cerul Românei: "Show rusofob. O să le iasă pe ochi"

Declarații dure făcute pe axa Moscova-Chișinău, după ce autoritățile române au interzis tranzitarea spațiului aerian național unui avion civil în care se afla vicepremierul rus Rogozin. Igor Dodon acuză NATO că ar urmări să provoace un război. 

"Autoritățile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor!", a scris Rogozin pe Twitter. În paralel, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru. Acestuia i s-a transmis că  incidentul este privit drept „o provocare internațională care afectează grav relaţiile bilaterale”.

La Chișinău, președintele Igor Dodon acuză Bucureștiul și aliații pro-occidentali că ar căuta să provoace un conflict și că ar alimenta o stare de tensiune în regiune: 

Asistăm în ultimele săptămâni, mai ales în ultimele zile, la un show rusofob fără precedent. Un show care este îndreptat împotriva cetăţenilor Republicii Moldova, este îndreptat împotriva relaţiilor noastre bune cu partenerul nostru strategic, Federaţia Rusă. Eu vreau să le spun că o să le iasă pe ochi - la cei care au început acest show. (...) Voi credeţi că - cu blocarea la intrare a unor artişti sau cu blocarea unui avion vă faceţi mare rating la americani?



Chişinăul, Bucureştiul sunt parte a unui joc geopolitic al Occidentului, al NATO împotriva oponenţilor săi geopolitici, împotriva Rusiei. Numai noi încercăm să rezolvăm problemele, să apropiem malurile Nistrului şi încep provocări de tipul asta. De ce? Pentru că rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că în niciun fel de NATO Republica Moldova nu va fi. Ei vor conflict, vor război aici”, a spus Dodon. 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin urma să facă vineri o vizită la Chișinău și apoi în Transnistria.