Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De pe marginea prăpastiei, Venezuela votează

venez.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr Eitan Abramovich/AFP

În Venezuela au loc duminica alegeri pentru Adunarea Constituantă, for ai cărui delegaţi vor putea apoi rescrie Constituţia sau dizolva Parlamentul. Este un scrutin controversat, pe fundalul unor ample mişcări de stradă. Preşedintele Maduro susţine că prin acest vot se vor redobândi pacea şi unitatea, în vreme ce opoziţia boicotează scrutinul şi îl acuză pe preşedinte că acaparează puterea în stat. 

„30 iulie aduce o renovare totală, o renaştere a spiritului original bolivarian, o renaştere a păcii şi egalităţii”, a transmis preşedintele socialist Nicolas Maduro, citat de agenţiile internaţionale de ştiri. 
“Miza este pierderea libertăţii din Venezuela şi iniţierea modelului cubanez într-un mod fals, ilegal, constituţional”, susţine însă unul din liderii opoziţiei. 
BBC relatează că locuitorii capitalei Caracas şi-au făcut în acest sfârşit de săptămână provizii, de teama unornoi proteste violente. În ciocnirile de stradă au murit, din aprilie şi până acum, peste 100 de oameni. 
ONU a transmis deja că nimeni nu este obligat să voteze pentru Adunarea Constituantă şi a făcut apel la manifestaţii paşnice şi la respectarea drepturilor omului. 
Venezuela trece printr-o criză economică severă, provocată în principal de scăderea cotaţiilor petrolului, ce reprezintă în jur de 95% din exporturile ţării. Inflaţia a atins cote năucitoare, iar produse de bază, de la alimente la medicamente, sunt tot mai greu de găsit. 
Niciunul dintre candidaţii care se înfruntă pentru cele 545 de mandate din Adunarea Constituantă nu face parte din opoziţie.