Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SRI rămâne fără zece generali

sri_sigla.jpg

Sursa imaginii: 
youtube

Zece generali din SRI au trecut în rezervă, un comunicat al Administrației Prezidențiale anunțând că decretele au fost semnate de președintele Klaus Iohannis.

Cei zece care pleacă din Serviciul Român de Informații sunt generali de brigadă cu o stea. Este vorba despre Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceaușu, Sorin-Gabriel Cozma, Elena Istode, Viorel-Adrian Stan, Marioara Morgoș, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia-Cristina Posaștiuc și Constantin-Marius Stoica.

Propunerea de trecere în rezervă a celor zece generali din SRI fusese înaintată președintelui Iohannis de către directorul SRI, Eduard Hellvig.

Între aceștia se află și Elena Istode, general în SRI, care a fost în vacanţe cu familia deputatului Cristian Rizea. Acesta este , trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

În ianuarie, jurnalistul Ion Cristoiu posta pe blogul său imagini cu Elena Istode, pe care a prezentat-o ca fostă şefă a Direcţiei de Securitate Economică, în vacanţe de lux la Monaco şi Cannes, împreună cu familia fostului parlamentar Cristian Rizea.

Fostul deputat PSD spunea atunci că imaginile sunt din 2008 şi că Elena Istode este de 20 de ani prietenă a familiei sale. El a susţinut că Elena Istode i-a spus că se ştia că merg împreună în vacanţă, pentru că ”se făceau rapoarte la instituţie”.

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, spunea la acea vreme că prezenţa generalului de brigadă Elena Istode în concedii alături de familia fostului deputat PSD Cristian Rizea nu a fost ilegală, dar este problematică din punct de vedere deontologic. Ţuţuianu a precizat că membrii comisiei au fost informaţi că Elena Istode a fost în vacanţă alături de familia lui Cristian Rizea  la Nisa şi la Monaco, Istode aducând la cunoştinţa conducerii SRI acest lucru şi motivând că a fost colegă de facultate cu soţia fostului deputat PSD.