Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileţ: Pensiile speciale ale magistraţilor nu pot fi eliminate

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Pensiile speciale ale magistraţilor nu pot fi eliminate, spune la RFI judecătorul Cristi Danileţ, în contextul în care Guvernul vrea să regândească modul de calculare a pensiilor speciale, mai ales a celor militare.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent la Antena 3 că magistraţii au un statut special şi vor face subiectul unei alte discuţii, fără să precizeze însă clar ce se va întâmpla cu pensiile judecătorilor şi procurorilor.

Judecătorul Cristi Danileţ spune că ar accepta, ca magistrat, să discute cel mult despre eventuala modificare a modului de calculare a pensiilor acestei categorii profesionale, dacă se va pune problema.

“Există o jurisprudenţă deja a Curţii Constituţionale. În timpul crizei financiare din anii 2009-2010, Curtea Constituţională a avut ocazia, cred de vreo cinci ori, să se pronunţe cu privire la pensiile speciale şi a stabilit acolo, cu titlu de lege, aşadar, în mod obligatoriu, că pensiile speciale ale magistraţilor, este vorba de judecători şi procurori, precum şi pensiile speciale ale consilierilor de la Curtea de Conturi nu pot fi eliminate”, explică judecătorul.

Întrebat dacă se aşteaptă să existe o discuţie şi despre pensiile magistraţilor, Cristi Danileţ a răspuns: “Ca magistrat, nu ştiu nimic de o dezbatere care se doreşte a se aranja, a se organiza cu magistraţii sau cu CSM. În orice caz, magistraţii au un statut constituţional, independenţa presupune şi un statut desigur special, inclusiv pensiile acestea speciale. Singura discuţie pe care aş putea-o întrevedea este eventual de reducere a pensiei speciale, dar nu de eliminare pentru magistraţi”.

“În momentul de faţă, pensia specială pentru magistraţi înseamnă un venit al pensiei egal cu 80% din indemnizaţia lunară brută pe ultimul an, ceea ce desigur poate crea uneori situaţia în care pensia să fie mai mare ca ultimul salariu net. Dar pentru magistraţi, cel puţin din punctul meu de vedere, este o normă câştigată de-a lungul timpului, avem o decizie a Curţii Constituţionale extrem de clară şi este un venit meritat. Pentru celelalte categorii, însă, eu nu mă pot pronunţa”, spune judecătorul.

Întrebat dacă ar accepta ca magistrat o discuţie despre calcularea pensiilor speciale ale acestei categorii, judecătorul a răspuns: “Absolut! Orice discuţie care vine dinspre Guvern pe tema salariilor sau pensiilor magistraţilor este primită de magistraţi, de CSM, nu-i nici o problemă, magistraţii sunt în mijlocul societăţii, nu deasupra ei, înţelegem dificultăţile economice, aşa cum le-am înţeles şi în anul 2009, când ni s-au redus şi nouă salariile întocmai ca celorlalţi funcţionari. Deci dacă este cazul să se rediscute modul de aranjare a veniturilor, pensiilor sau acordării pensiilor pentru magistraţi, oricând noi vom fi deschişi”, declară magistratul.